19:37 06.04.2020

Економіки, що розвиваються, готуються до негативних наслідків пандемії коронавірусу

2 хв читати
Економіки, що розвиваються, готуються до негативних наслідків пандемії коронавірусу

ВВП країн, що розвиваються, може впасти на 1,5% поточного року, що стане першим зниженням з 1951 року, коли розпочався облік динаміки показника, пише The Wall Street Journal із посиланням на дослідницьку компанію Capital Economics.

При цьому спад економіки Мексики, найбільшого торговельного партнера США, може скласти до 8% - таке падіння стане максимальним із часів Великої депресії, згідно з підрахунками Bank of America Corp.

Навіть у разі якщо низка розвинених держав зможе уникнути катастрофічних масштабів кількості заражень коронавірусом, закриття кордонів й очікування рецесії в їхніх економіках матимуть суттєвий негативний тиск на країни, що розвиваються. Наприклад, близько однієї третини економіки Мексики залежить від експорту до США.

Якщо прогнози виявляться вірними, удар для економік, що розвиваються, може виявитися набагато значнішим, ніж під час глобальної фінансової кризи 2008 року, кризи в Азії наприкінці 1990-х років і боргової кризи 1980-х років у Латинській Америці. У всіх цих випадках економіки низки країн, що розвиваються, зокрема Китаю та Індії, продовжили впевнено зростати.

Бідніші країни володіють значно меншою кількістю інструментів для стримування таких ударів. Їхні економіки менш диверсифіковані, у них менше коштів для допомоги компаніям і домогосподарствам. Так, у Бразилії та Мексиці немає страхування у разі безробіття для скорочених працівників.

"Безробіття може стати навіть більшою проблемою, ніж вірус", - говорить головний виконавчий директор бразильського лоукостера Azul Linhas Aereas Brasileiras SA Джон Роджерсон. Нині здійснювати рейси продовжують лише 20% літаків компанії.

На відміну від багатьох промислово розвинених країн, ситуація, за якої центральні банки країн, що розвиваються, розпочинають грошову емісію, може спровокувати страхи про повернення до вкрай високої інфляції.

Зниження відсоткових ставок часто призводить до ослаблення валютних курсів. Так, мексиканський песо, російський рубль і південноафриканський ранд упали приблизно на 20% до долара США за останні тижні.

Згідно з даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), з 21 січня з ринків, що розвиваються, було виведено рекордні $82 млрд. Це призведе до зростання вартості запозичень і може підштовхнути обтяжені заборгованістю країни, такі як Еквадор і Аргентина, до дефолту. Акції ринків, що розвиваються, за останні шість тижнів впали приблизно на 20%.

За даними МВФ, по екстрену допомогу до фонду звернулися майже 80 держав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА