20:41 16.04.2020

Голова профільного комітету ВР закликає НБУ розробити нормативні акти до закону про фінмоніторинг

2 хв читати
Голова профільного комітету ВР закликає НБУ розробити нормативні акти до закону про фінмоніторинг

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев закликав Національний банк розробити нормативні акти до закону про фінансовий моніторинг, який має набути чинності 28 квітня, свідчить текст відповідного депутатського звернення, яке парламентар розмістив на сторінці у Facebook у четвер.

"Звернувся до Національного банку України з питанням про готовність проектів нормативних актів для реалізації вимог закону ринком", - прокоментував голова профільного комітету.

У зверненні він констатував відсутність "будь-яких проектів нормативно-правових актів регулятора щодо реалізації норм закону". На його думку, це загрожує неможливістю виконати букву закону - з одного боку, і застосуванням штрафів до установ - з іншого.

"Увага до ситуації викликана високою тривогою суб'єктів первинного моніторингу у зв'язку з неможливістю ведення діяльності після набуття чинності законом через відсутність необхідних інструкцій і правил з боку НБУ", - пояснив Гетманцев.

Народний депутат закликав НБУ надати офіційні роз'яснення та провести відкриті консультації з представниками банківських і небанківських фінустанов щодо порядку реалізації норми закону, надати інформацію про терміни приведення суб'єктами первинного фінмоніторингу своїх внутрішніх документів у відповідність до вимог закону.

Окрім цього, НБУ має визначити терміни, з якого моменту він як суб'єкт державного фінмоніторингу застосовуватиме відповідні заходи, зазначив Гетманцев.

Водночас 15 квітня НБУ повідомив, що розробив для банків моделі дистанційної верифікації та ідентифікації клієнтів, як це передбачає закон про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом (передбачено, що ідентифікація та верифікація банком клієнта не потребує його особистої присутності).

Центробанк додав, що нині також розробляє аналогічні норми верифікації та ідентифікації для небанківського фінансового сектору.

Як повідомлялося, Верховна Рада в грудні ухвалила в цілому закон про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Зокрема, закон збільшує граничні суми фінансових операцій, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, - з нинішніх 150 тис. грн до 400 тис. грн. Аналогічно підвищується поріг валютного контролю за експортно-імпортними операціями.

Згідно із законом, зокрема, фінмоніторингу мають підлягати закордонні та внутрішні грошові перекази і фінансові операції з готівкою від 400 тис. грн, а грошові перекази без відкриття рахунку, зокрема міжнародні, - від 30 тис. грн. Ініціатору такого переказу доведеться надати інформацію про себе та одержувача коштів, встановлює закон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА