20:15 21.04.2020

Передача ДПЗКУ, "Артемсолі" та "Хліба України" ФДМ затримується

3 хв читати
Передача ДПЗКУ, "Артемсолі" та "Хліба України" ФДМ затримується

Практична реалізація ухваленого цього року рішення уряду про передачу Фонду державного майна (ФДМ) України низки об'єктів великої приватизації, зокрема "Державної продовольчо-зернової корпорації України" (ДПЗКУ), "Артемсолі" і ДАК "Хліб України", затримується через непідписане розпорядження уряду, повідомив голова Фонду Дмитро Сенниченко.

"Вони "зависли" між "там і тут": ДПЗКУ, "Конярство України", "Артемсіль", "Хліб України" - начебто рішення і ухвалене, але фактично воно не підписане, тому підприємства нам не передали", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи претензію депутата Олексія Гончаренка (фракція "Європейська солідарність") про нібито розпочату приховану підготовку "Артемсолі" до приватизації, Сенниченко зазначив, що рішення про приватизацію цього підприємства ухвалив попередній уряд (під керівництвом Олексія Гончарука - ІФ), а не Фонд.

"У Фонду є місяць для того, щоб направити відповідні листи у відповідності з прописаними в законі вимогами. Поки що це підприємство нам не передано в управління. Новий уряд має визначитися: чи він продовжить приватизацію, чи ні. Але ми, як сумлінні державні службовці, які керуються виключно законом, маємо виконувати свої обов'язки і відправляти листи. Наприклад, просимо надати представників у конкурсну комісію", - пояснив голова Фонду.

Сенниченко зазначив, що в цих умовах ФДМ концентрується на тому, щоб готувати до приватизації ті компанії, які вже передані Фонду.

Він зазначив, що об'єктів великої приватизації у Фонді загалом 23 (із вартістю по балансу понад 250 млн грн), тоді як загалом уряд у рамках політики приватизації, визначеної президентом і Верховною Радою, передав відомству минулого року 530 підприємств і цього року ухвалив рішення про передачу ще майже 400.

"За 15 років ФДМ було передано 93 підприємства, а за останні чотири місяці - майже 500, при тій самій штатній чисельності та спроможності", - наголосив Сенниченко.

За його словами, у багатьох випадках Фонд отримує лише назву підприємства з кодом ЄДРПОУ, навіть без телефону директора.

Голова ФДМ пояснив, що дуже велика робота полягає в тому, щоб знайти керівників підприємств, домовитися з ними, щоб вони зробили інвентаризацію, описали активи, пасиви, судові справи.

"Титанічна робота має бути проведена з реєстрацією прав власності, оскільки в державі загалом зареєстровано 46% прав власності на майно. Міністерства та відомства ніколи цим не займалися. І тому краще, коли воно буде в одному місці, ніж у понад 70 органах влади, але потрібен час та інші ресурси, щоб все це привести в порядок, і вже потім виставляти на аукціони", - заявив Сенниченко.

За його словами, у зв'язку з обмеженістю ресурсів Фонд намагається залучити технічну допомогу, звертається до ЄБРР, USAID, Європейської Комісії. Він уточнив, що в державному бюджеті при плані доходів від приватизації у 12 млрд грн на видатки ФДМ було закладено 700 млн грн, із яких 200 млн грн - радникам із приватизації.

"Із залишку в 500 млн грн необхідно ще замінити ІТ-системи, які були придбані дуже давно і з яких половина не працює. І скоригований бюджет (у якому доходи від приватизації скорочено до 0,5 млрд грн - ІФ) ще скоротив видатки Фонду майже на 300 млн із 700 млн", - додав Сенниченко.

Як повідомлялося, Кабмін під керівництвом Олексія Гончарука за день до його звільнення на початку березня повідомив про рішення передати ФДМ 431 державний об'єкт, зокрема 100% акцій великих державних підприємств, серед яких ДПЗКУ, ДАК "Хліб України", АТ "Перший київський машинобудівний завод" (раніше завод "Більшовик"), "Артемсіль".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА