19:02 27.04.2020

Обмеження АЕС пов'язане зі зниженням споживання е/е та необхідністю збільшення частки напівпікової генерації

3 хв читати
Обмеження АЕС пов'язане зі зниженням споживання е/е та необхідністю збільшення частки напівпікової генерації

Обмеження базового навантаження атомних електростанцій (АЕС) пов'язане зі зниженням на тлі пандемії і сезонного потепління споживання електричної енергії та дає змогу значно зменшити профіцит ресурсу в енергосистемі, забезпечивши при цьому збільшення частки напівпікової теплової генерації, зазначає оператор системи передачі НЕК "Укренерго".

Згідно з релізом компанії, в період із 9 до 20 квітня добовий профіцит е/е становив трохи більше ніж 53 млн кВт-год, однак із 21 квітня, після виведення НАЕК "Енергоатом" у резерв енергоблоку №2 Запорізької АЕС, зазначений показник знизився до 30,7 млн кВт-год.

Оператор уточнив, що після великодніх вихідних, у період із 21 до 24 квітня, середньодобове споживання е/е так і не відновилося до показника попередніх тижнів, склавши 347 млн кВт-год (-10% порівняно з попередніми робочими днями, коли середньодобове споживання дорівнювало 387 млн кВт-год). При цьому в зазначені дні різниця між нічним низьким рівнем споживання і вечірніми піками збільшилася з 4 ГВт до 4,8 ГВт.

Окрім того, на 10% збільшився обсяг середньодобового виробництва е/е на погано прогнозованих сонячних (СЕС) і вітрових електростанціях (ВЕС) - до 31 млн кВт-год. Одночасно знизилося виробництво е/е на ГЕС (через зменшення припливу на 25%), що зумовило їх малу частку в покритті пікових навантажень.

"Зазначені чинники зумовлюють необхідність збільшення в балансі енергії частки напівпікової теплової генерації, яка може забезпечити необхідні обсяги резервів", - наголосили в "Укренерго", нагадавши, що базове навантаження АЕС при цьому було обмежено на рівні до 8,3 ГВт, щоб уникнути необхідності повторного розвантаження станцій у період із 25 квітня, коли мінімальне нічне споживання очікується на рівні 11,9 ГВт.

В "Укренерго" також нагадали, що в умовах нової моделі ринку е/е ресурс, вироблений, але не проданий кінцевому споживачеві за двосторонніми договорами на ринку "на добу вперед" (РДВ) і на внутрішньодобовому ринку (ВСР), потрапляє на балансувальний ринок, ускладнюючи балансування енергосистеми. Саме тому для ефективного управління системою і забезпечення керованості нею організація ринку має прагнути до того, щоб всі вироблені обсяги електроенергії відповідали обсягам, придбаним кінцевим споживачем.

У свою чергу голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, коментуючи поточну ситуацію в енергетичній системі України, повідомив, що у минулі вихідні на тлі значного зниження споживання е/е вперше склалася ситуація, коли обмеження стосувалися виключно АЕС.

"Раніше у вихідні 4-5 квітня, 11-12 квітня і 19 квітня обмеження стосувалися і атомних блоків (продають електроенергію по 70 копійок), і виробників за "зеленим" тарифом (4-5 грн). А у ці вихідні вперше за квітень усі обмеження поклали лише на "Енергоатом", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Голова парламентського комітету ради розкритикував цю ситуацію і застеріг від спроб вирішити проблеми енергетичної галузі за рахунок державної атомної генерації.

"Якщо хтось думає, що вирішити проблеми енергетики можна нехитрим способом, переклавши всі проблеми на державний "Енергоатом" (на державу), то хочу застерегти - краще не ставати на такий слизький шлях", - написав він.

Як повідомлялося, через прогнозне збільшення балансових обмежень потужності АЕС наприкінці квітня Рівненська АЕС (РАЕС) готується вивести в резерв енергоблок №3.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА