17:40 06.05.2020

Майнінг криптовалют є одним із сучасних інструментів усунення профіциту електроенергії

3 хв читати
Майнінг криптовалют є одним із сучасних інструментів усунення профіциту електроенергії

Усунення проблем із профіцитом електричної енергії через так званий майнінг криптовалют дасть змогу і зберегти гарантоване навантаження на АЕС, і залучити додаткові кошти, вважають у Міністерстві енергетики та захисту довкілля.

"Можемо реально трансформувати "пасив" в "актив". Маючи профіцит атомної генерації, один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії - спрямування її на майнінг криптовалют. Це не лише дозволяє зберегти гарантоване навантаження на АЕС, а й дасть можливість підприємствам залучити додаткові кошти", - йдеться в повідомленні на сайті відомства.

У міністерстві вважають, що вирішення проблеми з профіцитом е/е за рахунок майнінгу криптовалют відкриває шлях до принципово нової економіки та нових підходів. Водночас Мінекоенерго уточнює, що нині розглядають можливість створення поруч з АЕС центрів обробки даних (ЦОД).

"В "Енергоатомі" було розроблено пілотний проект з приєднання споживачів ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт, у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі", - йдеться в повідомленні.

Проект передбачає створення нової інфраструктури видачі потужності ВРП-750 кВ ЗАЕС для довгострокового постачання електроенергії для забезпечення потреб ЦОД, зазначають у міністерстві, наголошуючи при цьому, що в перспективі такі проекти можуть вийти на самоокупність, а також реалізацію раніше визначених президентом України Володимиром Зеленським цілей з диджиталізації.

У свою чергу НАЕК "Енергоатом" повідомив на своєму сайті, що, окрім проекту із Запорізькою АЕС, розглядає можливість будівництва поблизу Рівненської станції ЦОД потужністю до 50 МВт із подальшим її нарощенням до понад 200 МВт.

Генкомпанія уточнює, що почала вивчати можливості створення центрів на територіях, прилеглих до АЕС, задовго до виникнення кризових явищ в енергосекторі. Проте в нинішніх умовах, після перегляду прогнозного балансу енергосистеми, зазначена ідея набула актуальності.

"Завдяки реалізації відповідних проектів компанія розраховує забезпечити видачу потужності атомних електростанцій у режимі диспетчерського обмеження за рахунок гарантованого навантаження з боку ЦОД", - йдеться в повідомленні.

Компанія уточнює, що завдяки можливості гнучко змінювати обсяги споживання ЦОД можуть бути використані для маневрування та балансування енергосистеми. Як приклад наведено канадський центр Alberta Electric System Operator, який є учасником ринку е/е та допоміжних послуг у провінції Альберта.

Реалізація таких проектів дасть змогу створити передумови для запуску і розвитку в Україні ринку віртуальних активів, переконують в "Енергоатомі".

Генкомпанія заявляє, що має можливості для вирішення всіх технічних питань, пов'язаних із будівництвом ЦОД, проте вбачає складнощі з відсутністю дозволу для АЕС на реалізацію е/е за прямими договорами (зі встановленням відповідного тарифу "прямого підключення" на електроенергію). Це питання, наголошує НАЕК, потребує законодавчого врегулювання.

Як повідомлялося, Мінекоенерго раніше доручило НАЕК "Енергоатом" опрацювати можливість реалізації проектів майнінгу криптовалют із метою забезпечення додаткових ринків збуту атомної е/е.

Термін "майнінг" стосується діяльності зі здійснення обчислень, спрямованих на підтримку роботи розподіленого реєстру записів у цифровій формі, зокрема з метою отримання віртуальних активів (криптовалюти - ІФ). У свою чергу віртуальні активи - це будь-яка форма запису у рамках розподіленого реєстру записів у цифровій формі, яка може використовуватися як засіб обміну, одиниця обліку або як засіб збереження вартості.

Центр обробки даних - спеціалізований майданчик для розміщення сервісного і мережевого обладнання, здійснення підключення користувачів до каналів зв'язку. ЦОД виконує функції поширення, зберігання та обробки даних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА