13:39 29.05.2020

Єврокомісія виділила Україні останні EUR500 млн четвертого макрофіну

2 хв читати
Єврокомісія виділила Україні останні EUR500 млн четвертого макрофіну

Європейська комісія виділила Україні другий і останній транш четвертої програми макрофінансової допомоги у розмірі EUR500 млн.

Про це рішення у п'ятницю в Брюсселі повідомила представник Єврокомісії Марта Вечорек (Marta Wieczorek).

"Комісія від імені ЄС схвалила виділення EUR500 млн кредиту Україні як частини четвертої програми макрофінансової допомоги", - оголосила вона.

З цієї виплатою ЄС надав Україні EUR3,8 млрд у вигляді позик макрофінансової допомоги (МФД) із 2014 року. Це найбільша сума МФД, яку ЄС виділив якій-небудь одній країні-партнеру.

Як відомо, у березні 2018 року на прохання української сторони Єврокомісія ухвалила рішення розпочати четверту програму макрофінансової допомоги Україні в розмірі EUR1 млрд для підтримки подальшої економічної стабілізації та структурних реформ. Макрофінансова допомога була розбита на два транші у сумі EUR500 млн кожен. Перший транш був виділений у грудні 2018 року, а другий мав бути виділений після виконання Україною 12 критеріїв, які були виконані у грудні минулого року.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року Україна та ЄС підписали кредитну угоду про надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на EUR1 млрд та меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплено умови виділення цих коштів. Суму в EUR1 млрд було поділено на два рівні транші, перший із них ЄС перерахував у грудні 2018 року. Отримання другого прогнозувалося на весну 2019 року, однак на той період Україна не виконала низки зобов'язань.

12 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн погодили питання, необхідні для якнайшвидшого виділення другого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу обсягом EUR500 млн.

Горизонтальною умовою виділення останнього траншу, так само як і щодо всіх інших програм макрофінансової допомоги, було продовження співпраці України з МВФ. Останньою умовою для відновлення фінансування з боку МВФ стало ухвалення банківського законодавства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА