18:08 09.06.2020

Страховики-члени МТСБУ за п'ять років виплатили за договорами ОСЦПВ близько 9 млрд грн

3 хв читати

Страхові компанії-члени Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) за 2015-2019 роки виплатили за договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ) близько 9 млрд грн, повідомляється в прес-релізі Моторного бюро.

За цей період кількість укладених договорів ОСЦПВ збільшилася на 1,2 млн (із 6,8 млн у 2015 році до 8 млн у 2019-му). Обсяг страхових платежів зріс в 1,7 раза (з 3 млрд грн до 5,1 млрд грн).

За даними Моторного бюро, за п'ять років страховики ОСЦПВ здійснили майже 600 тис. виплат страхового відшкодування постраждалим у ДТП на суму близько 9 млрд грн. Ще понад 623 млн грн МТСБУ виплатили з фонду захисту потерпілих (ФЗП). Зокрема, за незастрахованих винуватців ДТП сплачено 435 млн грн. За страхові компанії, які визнано банкротами, за неплатоспроможні і ті, що пішли з ринку, не виконавши зобов'язань перед постраждалими, було сплачено близько 140 млн грн. Розмір середньої страхової виплати за п'ять років зріс в 1,7 раза (з 10,2 тис. до 17,6 тис. грн).

Як зазначено в прес-релізі, за останні роки українські автовласники переконалися в зручності і перевагах використання європротоколу: кількість виплат за ДТП, оформлених із використанням європротоколу, зросла майже вчетверо (з 12,5 тис. у 2015 році до 47,5 тис. у 2019-му). Кожна третя виплата нині здійснюється за європротоколом.

МТСБУ також зазначає, що за п'ять років значно підвищився рівень захисту постраждалих у ДТП.

Так, за ініціативою МТСБУ, страхові суми за ОСЦПВ (максимальний розмір виплати) було збільшено згідно з розпорядженнями Нацкомфінплслуг у 2,6 раза. У 2015 році страхові суми становили 50 тис. грн за шкоду майну і 100 тис. грн за шкоду життю і здоров'ю. Нині, після двох підвищень, вони становлять 130 тис. грн і 260 тис. грн відповідно.

Середній термін врегулювання страхових подій скоротився вдвічі - до 88 днів із моменту ДТП у 2019 році. З початку поточного року триває тренд прискорення виплат постраждалим: середній термін врегулювання за підсумками січня-березня 2020 року становив 66 днів, у рамках системи прямого врегулювання збитків - 41 день.

Кількість скарг на страховиків ОСЦПВ зменшилася в півтора раза (з 2,5 тис. до 1,8 тис.). Нині споживачі страхових послуг значно менше скаржаться на затримку термінів виплати страхового відшкодування, яка є головною причиною рекламацій: за п'ять років показник впав із 2,1 тис. шт. до 1,2 тис. шт., тобто на 75%.

Рівень скарг (співвідношення кількості скарг до кількості здійснених страховиками виплат) також стабільно скорочувався і нині становить близько 1%.

МТСБУ також повідомило, що за цей період було запроваджено цілу низку сучасних рішень для поліпшення сервісу для споживачів страхових послуг. Зокрема, електронний поліс і електронний європротокол, система добровільного прямого врегулювання збитків, перевірка дії полісу ОСЦПВ через сайт МТСБУ або за телефоном цілодобового контакт-центру, електронний кабінет одержувача регламентних виплат МТСБУ.

Крім того, МТСБУ за останні роки побудувало системну взаємодію з Національною поліцією і Державною прикордонною службою України. Значна частина українських автовласників уже звикла до того, що співробітники Національної поліції перевіряють наявність полісу ОСЦПВ із планшета шляхом запиту до централізованої бази даних (ЦБД) МТСБУ. Завдяки обміну інформацією між ЦБД МТСБУ і базою даних Держприкордонслужби стала можливою автоматизована перевірка наявності та дії міжнародних страхових сертифікатів "Зелена картка" у кожного українського водія, що їде за кордон. Це сприяє боротьбі з шахрайством, захисту фінансових інтересів і спокою українських автовласників, поліпшенню іміджу України.

"У центрі технологічної трансформації галузі ОСЦПВ мають бути інтереси автовласника. Диджиталізація насамперед є інструментом поліпшення клієнтського досвіду, створення нових сервісів, оптимізації бізнес-процесів у моторному страхуванні. Усе, що ми робимо для цифрової трансформації галузі, має на меті підвищення рівня страхового захисту українських громадян і зростання їхньої довіри до страхування", - зазначає генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко, слова якого наведено в прес-релізі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА