14:57 11.06.2020

НБУ знизив облікову ставку з 8% до 6%

3 хв читати
НБУ знизив облікову ставку з 8% до 6%

Правління Національного банку України (НБУ) вирішило з 12 червня знизити облікову ставку з 8% до 6% річних, повідомив центробанк у четвер.

"Із високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні. З одного боку, це утримуватиме інфляцію нижче цільового рівня (5% +/- 1 п. п. - ІФ) довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути глибшим, ніж очікувалося", - зазначено в релізі.

Регулятор вважає, що надалі інфляція зростатиме помірними темпами, але ймовірно повертатиметься в цільовий діапазон довше, ніж прогнозувалося.

У релізі зазначається, що Нацбанк уже провів заходи фіскальної та монетарної політики, спрямовані на підтримання бізнесу та населення, при цьому вони лише частково компенсують падіння споживчого попиту, який, за прогнозами НБУ, буде поступово відновлюватися навіть після завершення карантину.

Центробанк також зазначив, що на сьогодні ситуація на валютному ринку, від якої суттєво залежить вартість споживчого кошика, є сприятливою для низької інфляції.

Нацбанк нагадав, що з початку квітня пропозиція валюти на міжбанківському ринку переважає попит. Обсяги імпорту майже за усіма категоріями товарів залишаються меншими за докризовий рівень, водночас експорт скорочується менш суттєво. У результаті цього гривня зміцнилася, а НБУ зміг викупити з початку квітня майже $1,8 млрд, компенсувавши витрати валюти, зроблені під час підвищеного попиту на неї у березні.

Регулятор додав, що поліпшуються інфляційні очікування населення та фінансових аналітиків, які наразі зрівнялися зі середньостроковою ціллю НБУ.

Крім того, реалізувалося ключове припущення - продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ): 9 червня Рада директорів МВФ ухвалила нову програму співпраці з Україною stand-by на суму майже $5 млрд тривалістю 18 місяців, зазначив НБУ.

"Це відкрило доступ до фінансування Світового банку, а також Євросоюзу, перші EUR500 млн від якого вже надійшли на рахунок уряду. Очікується, що загальний обсяг офіційного фінансування цього року становитиме понад $5 млрд, більше половини якого - від МВФ", - зазначено в релізі.

Регулятор зазначив, що ці кошти дадуть змогу в повному обсязі профінансувати бюджетні видатки на подолання негативних наслідків пандемії та карантину, а також забезпечать нарощення міжнародних резервів протягом 2020 року, попри здійснення значних платежів за зовнішнім держборгом.

Згідно з релізом, ключовим ризиком для макрофінансової стабільності залишається тривалий термін пандемії коронавірусу та карантинних заходів, необхідних для його подолання і в Україні, і у світі.

Зазначається також, що критично важливим залишається подальше проведення структурних реформ і збереження зваженої макроекономічної політики.

Згідно з повідомленням, НБУ також ухвалив рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу з "облікова ставка +/- 2 п. п." до "облікова ставка +/- 1 п. п.".

"Зміна ширини коридору дасть змогу досягати операційної цілі монетарної політики, яка полягає в утриманні гривневих міжбанківських ставок на рівні близькому до ключової ставки в межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу", - пояснив центробанк.

Нацбанк додав, що в умовах високого рівня невизначеності подальша монетарна політика Національного банку залежатиме насамперед від глибини падіння споживчого попиту, яке послаблює інфляційний тиск, а також від швидкості відновлення ділової активності на тлі пом’якшення карантину, яке прискорить зростання цін.

Як повідомлялося, правління НБУ вирішило з 31 січня цього року знизити облікову ставку з 13,5% до 11% річних. Після цього правління регулятора з 13 березня знизило облікову ставку ще на 1 процентний пункт (п. п.) - до 10% річних, а з 24 квітня - на 2 п. п. - до 8% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА