19:54 16.06.2020

АМКУ допускає можливі маніпуляції на ринку електроенергії

2 хв читати
АМКУ допускає можливі маніпуляції на ринку електроенергії

Антимонопольний комітет України (АМКУ) допускає, що деякі учасники ринку електроенергії можуть вдаватися до антиконкурентних практик.

"Проведений Комітетом макроекономічний та факторний аналіз функціонування різних сегментів ринків електричної енергії протягом 2020 року може свідчити про застосування окремими гравцями ринку антиконкурентних практик", - ідеться у відповіді АМКУ на запит Енергореформи.

У комітеті зазначили, що з метою з’ясування обставин ситуації, що склалася на енергоринку, оперативного виявлення та припинення можливих порушень конкурентного законодавства комітет направив вимоги про надання інформації виробникам електроенергії, постачальникам, трейдерам, НЕК "Укренерго", ДП "Оператор  ринку", а також до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

За підсумками аналізу отриманої інформації комітет у стислі терміни ухвалить відповідне рішення, йдеться в листі.

"Слід зазначити, що йдеться про дії виробників електроенергії і трейдерів, які можуть мати ознаки недобросовісної конкуренції, зокрема шляхом маніпулювання ціновими заявками та обсягами  електроенергії на ринку", - уточнюють у комітеті.

При цьому в ньому не виключили, що така поведінка, зокрема, може бути зумовлена бездіяльністю НКРЕКП.

У АМКУ наголосили, що сигнали про можливі порушення на ринку е/е почали надходити від громадськості та органів влади, зокрема від депутатів парламенту, серед яких є звернення голови комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрія Геруса.

"Український ринок електроенергії постійно перебуває у фокусі уваги Антимонопольного комітету як такий, що характеризується високою концентрацією та обмеженою конкуренцією", - наголосили в комітеті.

Як повідомлялося, у зв'язку з різким зниженням попиту й цін на ринку електроенергії Герус звернувся до Служби безпеки України й АМКУ з проханням розслідувати можливі маніпулятивні дії учасників ринку, які, зокрема, входять до "вертикально інтегрованої фінансово-промислової групи".

Він зазначає, в період 25-26 травня стався обвал цін на ринку "на добу наперед", унаслідок якого ціна електроенергії базового навантаження в понеділок, 25 травня, становила 791 грн/МВт-год, у вівторок, 26 травня, - 858 грн/МВт-год, що на 40% і 36% нижче за показники понеділка-вівторка попереднього тижня.

За даними голови комітету, попит на е/е в ці дні впав до екстремально низького рівня 58,4-58,6 МВт-год, що на 26-50% нижче за показники аналогічних днів попереднього тижня.

На думку автора листа, коливання, що спостерігаються на ринку е/е, не відповідають динаміці попиту на ресурс на тлі виходу з карантину й початку роботи електротранспорту, вони можуть бути результатом маніпуляцій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА