13:29 23.06.2020

Інвест-нянею канадської Black Iron в Україні став заступник глави ОП Жовква - компанія

3 хв читати
Інвест-нянею канадської Black Iron в Україні став заступник глави ОП Жовква - компанія

 Канадська гірничорудна компанія Black Iron, яка реалізовує проект зі створення нового залізорудного виробництва в Кривому Розі (Дніпропетровська обл.), розраховує на практичну допомогу з боку "інвестиційної няні", в якості якої виступив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

Відповідно до прес-релізу компанії, Black Iron сподівається, що нещодавня схвальна заява президента України Володимира Зеленського щодо проекту Black Iron у рамках відносин із Канадою посприяє реалізації залізорудного проекту. Компанія вважає, фраза глави держави "це питання майже вирішено", найімовірніше, стосується триваючих нині позитивних переговорів між Black Iron, Міністерством оборони та іншими держорганами України про виділення землі під реалізацію Шиманівського залізорудного проекту.

Генеральний директор Black Iron Метт Сімпсон зазначив, що "сильна і послідовна підтримка президентом Зеленським проекту Black Iron дуже важлива, оскільки вона дає компанії і її інвесторам упевненість у тому, що Шиманівський проект своєчасно отримає необхідні землі й дозволи для будівництва".

"Заступник глави Адміністрації президента Ігор Жовква взяв на себе відповідальність, щоб стати "інвестиційною нянею" для Black Iron - офіційною роллю, створеної урядом України для підтримки іноземних інвесторів, щоб особисто забезпечити виконання всіх завдань, які потребують підтримки з боку уряду України. Проект Black Iron розглядається різними урядовими відомствами як пріоритетний", - зазначив Сімпсон, слова якого наведено в прес-релізі.

Як повідомлялося 21 червня, Зеленський констатував посилення економічних і політичних зв'язків української держави з Канадою. Глава держави зазначив, що економічні відносини між Україною та Канадою розвиваються в реальній площині, а не на словах, наголосивши, зокрема, на вирішенні проблем канадської компанії Black Iron, яка має намір інвестувати в будівництво гірничо-збагачувального комбінату в Кривому Розі.

"Я це дуже добре знаю, адже сам з Кривого Рогу, й інвестиції саме в моє рідне місто. Ця проблема "зависала" протягом десяти років, але це такий великий інвестор. Розмір інвестиції - $1,1 млрд. Вони не могли зайти в Україну", - сказав президент, додавши, що це питання вирішиться з часом.

Повідомлялося також, що Black Iron продовжує переговори з потенційними інвесторами, які проявляють великий інтерес до можливості фінансування значної суми в розмірі $452 млн, необхідної для будівництва першої черги Шиманівського залізорудного проекту в обмін на забезпечення прав на залізорудну продукцію обсягом до 4 млн тонн на рік .

Термін окупності проекту оцінюється в 2,9 року, запаси сировини - 411 млн тонн, термін служби проекту - 17 років. Собівартість випуску 1 тонни ЗРС - $32,63.

Black Iron у жовтні 2010 року придбала у Geo Alliance Group Limited інвестиційної групи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука кіпрську "дочку" Geo-Alliance Ore East Limited разом із ліцензіями за $13 млн, перейменувавши її потім на BKI Cyprus. Основні активи - 99% у ТОВ "Шиманівське Стіл" та "Зеленівське Стіл" (обидва – Дніпро). Розширення підприємства до 8 млн тонн на рік оцінюється в $364 млн.

У липні 2013 року після низки проблем із реалізацією проекту Black Iron повідомила про угоду з найбільшою українською гірничо-металургійною групою "Метінвест" щодо розвитку своїх залізорудних активів. Metinvest B.V. заплатила Black Iron Inc. $20 млн і придбала 49% у BKI Cyprus. Проте пізніше "Метінвест" вийшов із проекту.

На початку 2019 року Black Iron оголосила про підписання необов'язкового меморандуму про взаєморозуміння (MOU) з дочірньою компанією Glencore plc щодо проведення переговорів про будівництво підприємства з випуску концентрату на Шиманівському родовищі, згідно з яким Glencore за рахунок входу в капітал може забезпечити $180 млн, або 40% необхідних для першої черги будівництва.

Шиманівське залізорудне родовище оточене п'ятьма іншими діючими добувними підприємствами, зокрема залізорудним комплексом ArcelorMittal. Наявна інфраструктура, зокрема доступ до електроенергії, залізничних і портових об'єктів, на думку Black Iron, дасть змогу швидко реалізувати проект до стадії виробництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА