15:53 26.06.2020

Офіс генпрокурора за рішенням суду закрив справу про стабкредит VAB Банку

3 хв читати
Офіс генпрокурора за рішенням суду закрив справу про стабкредит VAB Банку

Офіс Генерального прокурора 25 червня виконав рішення Печерського районного суду Києва від 5 червня цього року та скасував постанову екс-першого заступника генпрокурора Віталія Каська від 18 вересня минулого року про відновлення кримінального провадження у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року VAB Банку стабілізаційного кредиту 1,2 млрд грн.

"Прокуратура є частиною трикутника правосуддя (розділ 8 Конституції України) й не може нехтувати конституційними нормами, але вважаю, що такі рішення судових інстанцій підривають загальні принципи діяльності правоохоронної системи. Крім того, згідно зі ст. 303 КПК України, немає підстав оспорювати такі процесуальні рішення прокурора", - прокоментувала закриття кримінальної справи за рішенням суду генпрокурор Ірина Венедіктова.

Вона зазначила, що, з одного боку, закон "Про прокуратуру" та КПК України забороняє втручання в професійну діяльність прокурора. Проте з іншого - той самий закон вимагає поваги до незалежності суддів і забороняє публічні висловлювання сумнівів у правочинності судових рішень за межами їх оскарження і в тексті постанови суддя чітко прописав, що рішення оскарженню не підлягає.

"Генеральна прокуратура України нарешті поставила крапку в так званій справі Писарука (екс-перший заступник голови НБУ Олександр Писарук - ІФ) і Бахматюка (екс-власник VAB Банку Олег Бахматюк - ІФ). Рішення про закриття цієї справи дає можливість мені як акціонерові вести конструктивний діалог із Фондом гарантування вкладів", - прокоментував закриття справи Бахматюк.

Він іще раз заявив про свою думку, що Касько поновив кримінальну справу з порушенням вимог КПК і процесуальних термінів, і це було результатом змови екс-глави Офісу президента Андрія Богдана, екс-генпрокурора Руслана Рябошапки й директора НАБУ Артема Ситника, кожен з яких мав свої мотиви знищити агрохолдинг "Укрлендфармінг" (ULF), що належить бізнесменові.

"Наступний крок має зробити Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка зобов'язана скасувати всі процесуальні дії, зроблені на підставі сфабрикованої справи, адже справу закрито, й такі слідчі дії є незаконними. САП зобов'язана виконати законне рішення суду й зупинити терор компанії, яка зазнавала через це економічних збитків", - наголосив Бахматюк.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2019 року МВС України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка і його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк у справі про видачу Нацбанком стабкредиту VAB Банку. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру в цій справі Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та голові банківського нагляду Аллі Шульзі, а також іще чотирьом особам, пов'язаним із банком і компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Нацбанк стверджує, що борг Бахматюку неплатоспроможних VAB Банку й банку "Фінансова ініціатива" (Київ) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 11 млрд грн, НБУ - 10,6 млрд грн. Зокрема, борг перед центробанком забезпечений особистим поручительством бізнесмена на 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Бахматюк раніше заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що відкидає всі звинувачення і пропонує Фонду гарантування вкладів поетапно погасити 8 млрд грн заборгованості: 500 млн грн гарантійного внеску й по 1 млрд грн щорічно. На його думку, ця справа сфабрикована, й однією з її цілей є зірвати досягнення домовленостей із кредиторами. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

Група міжнародних кредиторів групи "Укрлендфарминг" листом від 15 листопада запропонувала уряду України обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка і ULF. У листі уточнювалося, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить близько $1,65 млрд і складається з близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком).

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця і яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА