18:32 03.07.2020

Голова НБУ розповів про заклики політиків підвищити рівень інфляції до 11% і послабити курс до 30 грн/$1

1 хв читати
Голова НБУ розповів про заклики політиків підвищити рівень інфляції до 11% і послабити курс до 30 грн/$1

Голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій розповів про причини своєї відставки, зокрема про заклики політиків підвищити рівень інфляції до 11% і послабити курс до 30 грн/$1.

"На багатьох радах за участю нардепів, представників уряду, прем'єр-міністра і президента звучали заклики про те, що НБУ має залити економіку грішми, що Нацбанк має змінити наші регуляторні акти, щоб не регулювати банківський сектор, встановити курс, вигідний окремому сектору економіки або експортерам. І доходило до того, що нам говорили "Ми заклали в бюджет інфляцію 11% і курс 30 грн/$1, а ви не хочете цього робити. Я це розцінюю як тиск", - сказав він під час прес-брифінгу в п'ятницю.

Смолій додав, що протягом тривалого часу щодо НБУ здійснювалися систематичний політичний тиск і цькування.

"Тиск із метою узгодження рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці та українцям у більш віддаленій перспективі. Я говорю про такі рішення, як неконтрольована емісія грошей для уряду, накрутка інфляції під закладений у бюджет показник і штучна девальвація гривні в інтересах експортерів", - пояснив Смолій.

Він закликав уряд і президента до ефективної співпраці з НБУ і зазначив, що своєю відставкою прагне застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи роботи регулятора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА