13:39 07.07.2020

Єврокомісія погіршила прогноз для економіки єврозони на 2020 рік, очікує падіння ВВП на рекордні 8,7%

3 хв читати
Єврокомісія погіршила прогноз для економіки єврозони на 2020 рік, очікує падіння ВВП на рекордні 8,7%

Європейська комісія (ЄК) погіршила прогноз для економіки єврозони на поточний рік, зазначивши, що обмеження, запроваджені для стримування поширення коронавірусної інфекції, скасовуються повільніше, ніж очікувалося.

Згідно з новими оцінками ЄК, ВВП єврозони у 2020 році скоротиться на 8,7%, що стане рекордним падінням. Попередній прогноз, оприлюднений у травні, передбачав зниження економіки регіону на 7,7% поточного року.

ВВП Євросоюзу скоротиться на 8,3% цього року, прогнозує ЄК. Попередній прогноз передбачав зниження ВВП на 7,4%.

"Спад в економіці Євросоюзу цього року буде глибоким у зв'язку з наслідками пандемії коронавірусу, незважаючи на швидкі та масштабні заходи у відповідь, вжиті і на рівні ЄС, і на рівні самих держав регіону. Оскільки зняття обмежувальних заходів відбувається повільніше, ніж ми передбачали в нашому весняному прогнозі, наслідки кризи для економічної активності будуть серйознішими, ніж ми очікували", – йдеться в огляді Єврокомісії.

У 2021 році, згідно з оцінками ЄК, економіка єврозони зросте на 6,1%, Євросоюзу - на 5,8%. У травні прогнозувалося збільшення ВВП відповідно на 6,3% та 6,1%.

"Економічні наслідки локдаунів будуть важчими, ніж можна було припустити. Ми продовжуємо плисти в штормових водах і стикатися з численними ризиками, включно із загрозою нової хвилі пандемії", - заявив Валдіс Домбровскіс, заступник голови ЄК, який курирує економічні питання.

"Ми можемо очікувати відновлення економіки і цього, і наступного року, проте маємо зберігати пильність, відстежуючи змінювані темпи цього відновлення", - зазначив він.

Оскільки обмежувальні заходи припали переважно на другий квартал 2020 року, саме в цьому кварталі падіння ВВП буде найбільш серйозним, зазначають у ЄК.

"Водночас дані за травень і червень дають змогу припустити, що найгірше вже позаду. Відновлення економіки набиратиме сили в другому півріччі, проте його темпи відрізнятимуться в різних країнах ЄС", - йдеться в огляді.

Прогноз інфляції для єврозони на поточний рік підвищено до 0,3% у річному виразі з 0,2%, які очікували в травні, для ЄС - збережений на рівні 0,6%.

"Ціни на нафту та продукти харчування зростають швидше, ніж очікувалося, проте їхній вплив на загальний показник інфляції нівелюватиметься слабкістю економічного зростання, а також наслідками зниження податку на додану вартість у низці країн та іншими заходами", - зазначають в ЄК.

Прогнози інфляції в єврозоні та ЄС на 2021 рік підтверджено на рівні 1,1% та 1,3% відповідно.

Єврокомісія попереджає, що її прогнози пов'язані з високим ступенем невизначеності, ризики їх пониження зберігаються. Прогнози ґрунтуються на припущенні, що обмежувальні заходи в країнах ЄС поступово скасовуватимуть і другої хвилі пандемії не буде.

Поява широко доступної вакцини від коронавірусної інфекції могла б привести до перегляду економічних прогнозів Єврокомісією у бік підвищення.

Найрізкіші темпи економічного спаду серед країн єврозони цього року зафіксують Італія, Іспанія та Франція - відповідно на 11,2%, 10,9% та 10,6%. Прогнози для цих країн погіршено, в травні очікувалося зниження на 9,5%, 9,4% та 8,2%.

У 2021 році ВВП Італії збільшиться на 6,1%, Іспанії - на 7,1%, Франції - на 7,6%, прогнозують в ЄК.

Економіка Німеччини, як очікується, знизиться на 6,3% у 2020 році та збільшиться на 5,3% наступного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА