20:20 10.07.2020

Рада НБУ у вересні затвердить Основні засади грошово-кредитної політики

3 хв читати
Рада НБУ у вересні затвердить Основні засади грошово-кредитної політики

Рада Національного банку України (НБУ) у вересні 2020 року затвердить Основні засади грошово-кредитної політики на 2021 рік і на середньострокову перспективу, повідомив голова органу Богдан Данилишин у Facebook у п'ятницю.

Згідно з повідомленням, Рада НБУ на засіданні 10 липня взяла до відома пропозиції правління центробанку до матеріалів Основних засад грошово-кредитної політики.

Як повідомила прес-служба НБУ у п'ятницю, під час презентації заступник голови центробанку Дмитро Сологуб зазначив, що для подальшого забезпечення макрофінансової стабільності та сталого економічного розвитку України необхідно продовжувати послідовну монетарну політику і не поступатись тими принципами, на яких вона будувалась у 2015-2020 роках.

Сологуб додав, що Основні засади розроблені з урахуванням цілей, принципів та інструментів, визначених Стратегією монетарної політики, що дає змогу зберегти послідовність політики центробанку.

Він також уточнив, що ключові стратегічні характеристики монетарної політики, пропоновані до затвердження в Основних засадах, відповідають зобов'язанням України перед МВФ.

Прес-служба додала, що під час засідання правління НБУ запропонувало продовжувати політику таргетування інфляції для забезпечення цінової та фінансової стабільності і сприяння сталим темпам приросту ВВП, а також підтримувати темпи зростання цін у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень 1 процентний пункт.

Правління центробанку також запропонувало дотримуватися і надалі режиму плаваючого курсоутворення і не таргетувати досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Під час презентації правління НБУ уточнило, що рішення щодо монетарної політики залишатимуться передбачуваними, послідовними та спрямованими на приведення інфляції до цілі 5% у перспективі 9-18 місяців.

Данилишин зазначив, що під час засідання Рада НБУ також визнала систему внутрішнього контролю (СВК) центробанку такою, що не відповідає повною мірою критеріям надійності та результативності, які визначені положенням про здійснення нагляду за СВК.

З метою підвищення надійності СВК Рада НБУ рекомендувала правлінню Нацбанку поліпшити підготовку звіту в частині розкриття інформації, яка підтверджувала б ефективність і результативність виконання функцій, а також удосконалити базу даних ризиків та недоліків, яка є основою його підготовки, зазначив він.

Зазначено, що Рада НБУ також рекомендувала центробанку вживати ефективних заходів впливу згідно з чинним законодавством до посадових осіб, які не забезпечують дієву СВК і зосередити зусилля на посиленні "першої лінії захисту" як основи забезпечення ефективної СВК.

Крім того, Рада НБУ зазначила, що регулятору варто проаналізувати наявність концентрації функцій і повноважень на рівні окремих структурних підрозділів та вжити заходів щодо їх усунення, а також звернути увагу на дієвість організації функції комплаєнсу в НБУ і на ефективність розпочатих нових підходів до вдосконалення процесної діяльності.

Під час засідання Рада НБУ призначила головою Аудиторського комітету органу Олену Щербакову замість Віри Ричаківської у зв'язку із закінченням терміну повноважень останньої, додав Данилишин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА