19:29 14.07.2020

Модернізація 5,5 тис. бюджетних установ на рік потребує близько EUR1 млрд

2 хв читати
Модернізація 5,5 тис. бюджетних установ на рік потребує близько EUR1 млрд

Обсяг щорічних інвестицій до 2030 року для забезпечення термомодернізації 5,5 тис. бюджетних установ на рік становить близько EUR1 млрд, джерелом яких можуть стати "зелені" облігації, вважає Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності).

"Значна кількість бюджетних будівель в Україні є застарілою, має великі енерговтрати та потребує модернізації. Щоб щорічно забезпечити термомодернізацію 5,5 тис. бюджетних установ, знадобиться близько EUR1 млрд щорічних інвестицій до 2030 року", - повідомила прес-служба Держенергоефективності у вівторок із посиланням на дослідження Low Carbon Ukraine і DIXI Group, проведене за участю держагентства.

Згідно з повідомленням агентства, "зелені" облігації у світовій практиці вже довели свою ефективність і можуть стати джерелом фінансування енергоефективних проектів в Україні.

"У 2019 році було випущено понад $250 млрд "зелених" облігацій, 30% з яких - саме на енергоефективні проекти в будівлях", - уточнили в Держенергоефективності.

У відомстві також нагадали, що 19 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", який, зокрема, регламентує обіг в Україні "зелених" облігацій і встановлює правила для учасників цього ринку.

"Цей закон передбачає розробку вторинного законодавства, а саме порядку відбору та супроводу проектів, що фінансуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів", - цитує прес-служба відомства слова заступника начальника Управління реформування сфери енергоефективності та енергозбереження Держенергоефективності Андрія Фролова.

За його словами, наразі розглядається кілька сценаріїв випуску "зелених" облігацій різними емітентами й аналізується міжнародний досвід.

"У США муніципалітети отримували компенсацію відсотків за виплатами за "зеленими" облігаціями, що допомагало зняти фінансове навантаження і прискорити реалізацію проектів. Схожі механізми є і в інших країнах. Для України розробка й упровадження таких стимулів дасть змогу активізувати випуск "зелених" облігацій на масштабні проекти", - наголосив Фролов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА