10:31 22.07.2020

Закон про підтримку відновлюваної енергетики не вирішить проблеми платежів за "зеленими" тарифами - Герус

2 хв читати
Закон про підтримку відновлюваної енергетики не вирішить проблеми платежів за "зеленими" тарифами - Герус

Ухвалений Верховною Радою 21 липня закон про умови підтримки відновлюваної генерації не сприятиме вирішенню проблеми "зелених" тарифів і платежів за ними, вважає голова комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

"Якщо в.о. міністра та прем'єр-міністр вважають, що із прийняттям цього урядового законопроекту вони можуть вирішити проблеми "зелених" тарифів та проблеми платежів "зеленим", то вони отримали відповідний закон... Мій прогноз - цей закон нічого не вирішить. Бо неможливо впихнути невпихуєме. Але якщо треба у цьому переконатися експериментальним шляхом, то давайте переконаємося", - написав Герус на своїй сторінці у Facebook 21 липня пізно ввечері.

За його словами, норми закону сприятимуть зростанню потужностей ВДЕ-генерації, що, зокрема, призведе до необхідності зупинення атомних станцій.

"З урахуванням того, лобісти "вітру" добилися продовження "зелених" тарифів для вітру до 2023 р. (можливість добудови ВЕС - ІФ), може бути збудовано до 1500-2000 МВт нових потужностей, а це означає зупинка іще якихось державних блоків АЕС, а це нерозумно, знову резонанс та критика", - зазначив нардеп.

На думку Геруса зниження тарифів для ВДЕ-генерації на 7,5-15%, схвалене ВР, є "імітацією", враховуючи, що, зелені тарифи в Україні на 100-200% вище, ніж у Німеччині.

При цьому він звернув увагу, що парламент не підтримав його пропозиції скоротити тарифи на 12,5-50%.

Водночас він позитивно оцінив ухвалення запропонованої ним поправки до закону, що дає змогу змінювати умови оподаткування для зеленої енергетики.

"Що з хорошого? Вдалося "збити" норму про гарантію незмінності податків для "зелених", це моя правка номер 1203. Таким чином, це дозволяє змінювати податки та додатково наповнювати державний бюджет у майбутньому", - наголосив Герус.

Окрім цього, позитивним він назвав підтримку його пропозиції про повну і пріоритетну оплату зеленої електроенергії, виробленої домашніми СЕС до 50кВт.

"Станом на 1 липня в Україні 26 тис. домогосподарств встановили домашні СЕС. На моє переконання, саме цих дрібних і потрібно підтримувати та розвивати, а не оліграхічну гігантоманію", - акцентував Герус.

Як повідомлялося, ВР у вівторок, 21 липня, ухвалила у цілому законопроект №3658 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".

"Ухвалення законопроекту дозволить знизити "зелені" тарифи, скоротити обсяги введення в експлуатацію нових потужностей СЕС за "зеленим" тарифом, посилити відповідальність за створені небаланси та удосконалити аукціонну модель підтримки ВДЕ, зробивши її більш гнучкою, адаптивною та ефективною", - заявило Міненерго 21 липня увечері.

За словами голови правління Української асоціації відновлюваної енергетики (УАВЕ) Олександра Козакевича, інвестори ВДЕ занепокоєні ухваленням поправки до закону, яка допускає зміну оподаткування для цієї галузі в подальшому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА