13:30 23.07.2020

Законопроект про локалізацію не відповідає низці параметрів Угоди про асоціацію з ЄС - Шмигаль

2 хв читати
Законопроект про локалізацію не відповідає низці параметрів Угоди про асоціацію з ЄС - Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що ухвалений Верховною Радою у першому читанні законопроект про локалізацію, спрямований на розвиток машинобудування, у чинній редакції не відповідає деяким параметрам Угоди про асоціацію України і Європейського Союзу.

"Закон ухвалений у першому читанні. Він є досить жорстким для мене, наших міжнародних партнерів. Він досить цікавий для нашої промисловості й економіки", - сказав Шмигаль журналістам у четвер під час робочого візиту до Брюсселя.

Прем'єр наголосив, що нині завдання влади - знайти "золоту середину" для того, щоб підтримати власну економіку під час кризи, але водночас не порушити міжнародних угод, які вже укладено. Шмигаль упевнений, що можливості для такого компромісу існують.

"Поки що міжнародні партнери абсолютно спокійно це сприймають, оскільки розуміють, що це перше читання", - зазначив він.

Прем'єр додав, що позиція уряду полягає в тому, що не може йтися про жорстку локалізацію, а лише про використання нецінових критеріїв у розмірі 30% під час проведення державних закупівель, які даватимуть якісь преференції для товарів, що мають складову українського виробництва.

"У чинній редакції він не відповідає деяким параметрам Угоди про асоціацію, тому уряд наполягатиме на тому, щоб ми відредагували редакцію спільно з депутатами так, щоб вона не порушувала наших міжнародних угод, і не тільки про асоціацію", - наголосив Шмигаль.

Як повідомлялося, 21 липня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про локалізацію, спрямований на розвиток машинобудування, він передбачає преференції під час державних закупівель із вимогою локалізації 25-40% із 2021 року із подальшим підвищенням ще на 15 п.п. з 2024 року.

Законопроект №3739 було зареєстровано у парламенті 24 червня 2020 року. Його співавторами виступили переважно нардепи фракції "Слуга народу", зокрема, крім Кисилевського, Дмитро Наталуха, Роксолана Підласа, а також голови депутатських фракцій і груп, парламентських комітетів, члени комітету економічного розвитку та інші депутати – загалом 37 осіб.

Водночас голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас скерував на адресу прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і спікера ВР Дмитра Разумкова лист, в якому висловив занепокоєння ініціативами уряду і парламенту про преференції українському машинобудуванню під час держзакупівель, які суперечать взятим Україною зобов'язанням у рамках СОТ. Крім того, ЄС вважає, що законопроект порушує принципи недискримінації, а з урахуванням пропонованого рівня локалізації до 60% фактично позбавляє іноземну продукцію можливості участі в держзакупівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА