14:28 23.07.2020

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

2 хв читати
НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

Правління Національного банку України (НБУ) вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%, повідомляється на сайті центробанку в четвер.

"Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних. З одного боку, це стримає зростання цін в умовах відновлення економіки в 2021-2022 роках, а з іншого – залишить достатній простір для подальшого зниження вартості кредитів до однознакового рівня", - зазначено в повідомленні.

Згідно з повідомленням, центробанк переглянув прогноз облікової ставки на 2020 рік із 7% до 6% річних із наступним її зростанням у 2021 році до 6,5%.

Зазначається, що наступного року НБУ ухвалюватиме рішення щодо облікової ставки залежно від реалізації проінфляційних ризиків, зокрема з урахуванням зміни соціальних стандартів, і темпів відновлення економіки.

Регулятор уточнив, що попереднє зниження облікової ставки ще не повністю відбилося на вартості ресурсів на фінансових ринках.

"Банки продовжують знижувати відсотки за кредитами та депозитами. Втім, для закріплення ставок на однознаковому рівні учасники фінансових ринків мають бути впевненими в послідовній економічній політиці й розумному балансі між стриманням інфляції та монетарним стимулюванням", - вважає НБУ.

Згідно з повідомленням, зберігши облікову ставку на рівні 6%, центробанк залишає достатній простір для монетарного стимулювання і зможе надати економіці додатковий імпульс для зростання в разі повільного відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

Зазначається, що наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 3 вересня 2020 року відповідно до затвердженого й оприлюдненого графіка.

Як повідомлялося, правління НБУ з 31 січня цього року вирішило знизити облікову ставку з 13,5% до 11% річних, з 13 березня - до 10% річних, а з 24 квітня - до 8% річних. Після цього з 12 червня правління регулятора знизило показник ще на 2 процентних пункти - до 6% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА