12:55 13.08.2020

Підприємства авіабудування планується вивести з "Укроборонпрому" та об'єднати в холдинг з аерокосмічними

3 хв читати
Підприємства авіабудування планується вивести з "Укроборонпрому" та об'єднати в холдинг з аерокосмічними

Державний концерн "Укроборонпром" планується трансформувати у дві керуючі державні холдингові компанії, повідомив віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський на брифінгу під час візиту прем'єр-міністра Дениса Шмигаля на Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) у четвер.

"Ми передбачаємо, що трансформація державного концерну "Укроборонпром" полягатиме (в тому), що ми реально отримаємо дві керуючі холдингові компанії державні: одна з них буде зосереджена на функціях оборонних галузей, а авіацію ми разом із космосом хочемо перевести в державну холдингову компанію "Аерокосмічні системи України", - сказав віце-прем'єр.

Він додав, що підприємства Національного космічного агентства України також підлягатимуть реформуванню. "Там також буде здійснено корпоратизацію. Ми вважаємо, що така синергія таких двох високотехнологічних галузей промисловості України, якими є авіапромисловість і ракетно-космічна галузь, дасть нам змогу суттєво поліпшити показники, які ми маємо на сьогодні, і найголовніше - створити механізми для залучення інвестицій в ці галузі, щоб вони могли конкурувати в цьому дуже непростому середовищі світових ринків", - заявив Уруський.

За його словами, реформа оборонно-промислового комплексу (ОПК) стосуватиметься не лише реформування "Укроборонпрому", а і приватного сектору. Віце-прем'єр уточнив, що найближчим часом очікується розгляд Верховною Радою законів у цій сфері, зокрема про корпоратизацію й особливості управління у сфері ОПК.

Напередодні на круглому столі в Києві Уруський зазначив, що одним із завдань очолюваного ним міністерства є вироблення нормативно-правових вимог до приватних виробників продукції ОПК, щоб чітко позначити, хто має право на виробництво продукції спецпризначення, зокрема й подальший її продаж на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Говорячи про корпоратизацію, віце-прем'єр зазначив, що на першому етапі за державою буде збережено 100% акцій. За його словами, найближчим часом планується зміна керівництва "Укроборонпрому" та зміна всієї команди, яка там працювала останній рік.

Уруський пояснив, що "Укроборонпром" перетвориться на державну холдингову компанію під умовною назвою "Оборонні системи України", оскільки назва "Укроборонпром" уже стала токсичною в Україні.

"Це буде керуюча компанія зовсім з іншими функціями, які на сьогодні існують у концерні, з мінімумом втручання в госпдіяльність холдингів, що входитимуть до цієї компанії. Стратегічно займатиметься розміщенням акцій, що становлять основу холдингів", - описав нову структуру віце-прем'єр.

Він додав, що буде визначено приблизно від п'яти з восьми напрямів груп господарських об'єктів. "Поки що ми говоримо про холдингові компанії: високоточна зброя, радарні системи, суднобудування, спецхімія і боєприпаси, бронетанкобудування", - уточнив Уруський.

За його словами, державна аерокосмічна холдингова компанія "Аерокосмічні системи України" складатиметься з двох холдингів - "Антонов" і ракетно-космічний центр "Південний", до якого увійдуть усі вже корпоратизовані підприємства ДКАУ.

"Отже, міністерство мінімізує свій вплив на господарську діяльність підприємств ОПК. Акції двох холдингових компаній будуть в управлінні міністерства. Спецекспортери будуть виведені з-під впливу "Укроборонпрому" і займуться тим, чим мають займатися, щоб не було зловживань", - додав віце-прем'єр.

Він пояснив, що така система вибудовується для залучення інвестицій. Зокрема, вважає віце-прем'єр, українські приватні компанії зможуть обмінюватися акціями з державними.

Уруський також повідомив про плани активізувати роботу Державної іноваційно-фінансової установи, що перебуває під Мінекономіки, та створити Агентство з оборонних технологій для бачення розвитку озброєнь і військової техніки.

"Уже бачимо майданчик, на базі якого можна було б створити агентство. Це наше спільне завдання з Міноборони. Думаю, що Центральний НДІ озброєння і військової техніки ЗСУ також якоюсь своєю частиною долучиться до цієї діяльності плюс Секція прикладних проблем Національної академії наук - ось такий тріумвірат ми створили б із координацією двох міністрів", - наголосив віце-прем'єр.

Він зазначив, що завданням такої трансформації за каденції президента Володимира Зеленського буде отримати конкретні результати. "Тому рік-два - більше часу в нас немає", - констатував Уруський.

При цьому він додав, що необхідно також здійснити "певним чином революцію" у взаємовідносинах Міноборони та нового Міністерства стратегічних галузей промисловості, оскільки багато в чому взаємовідносини визначаються "радянськими догмами".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На одній із ТЕС у понеділок виникла пожежа - Міненерго

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА