14:10 03.09.2020

Підвищення мінзарплати може позначитися на обліковій ставці НБУ в 2021 році - банкіри

2 хв читати
Підвищення мінзарплати може позначитися на обліковій ставці НБУ в 2021 році - банкіри

Підвищення на 6% мінімальної зарплати в Україні з 1 вересня 2020 року навряд чи позначиться на рішенні про облікову ставку, проте її збільшення на 20% з нового року є важливим проінфляційним чинником, який впливатиме на рішення про ставку, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Ефект від підвищення мінімальної заробітної плати має певний часовий лаг. Отже, цього року він буде мінімальним і більшою мірою проявиться вже наступного року, що може створити передумови для зміни монетарної політики", - вважає заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Оксана Шведа.

Як повідомив директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак, підвищення мінімальної заробітної плати з вересня братиметься Нацбанком України (НБУ) до уваги, оскільки може потенційно призвести до прискорення інфляції.

Водночас він зазначив, що підвищення становить менше ніж 6%, у зв'язку з чим воно не матиме значного впливу на зростання споживчих цін на тлі уповільнення підвищення зарплат під час карантину.

"Проте при анонсованому урядом підвищенні мінімальної зарплати на 20% з 1 січня це вже помітніше позначиться на інфляції та вимагатиме від НБУ переходу до стриманішої монетарної політики, тобто певного підвищення облікової ставки в першому кварталі 2021 року", - вважає Лепак.

На думку директора корпоративного бізнесу Райффайзен Банку Аваль Руслана Співака, підвищення мінімальної зарплати у вересні, швидше, вплине на утримування облікової ставки на колишньому рівні.

"Перегляд мінімальної зарплати з вересня 2020 року не є дуже значним та істотно не змінить інфляційну траєкторію, тому сам він навряд чи вплине на обґрунтування рішення щодо облікової ставки", - вважає виконавчий директор Національної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

Відповідну думку поділяє і CFO Укрексімбанку Сергій Єрмаков. "Підвищення мінімальної зарплати не матиме жодного впливу на облікову ставку", - вважає він.

Водночас, за словами головного економіста Креді Агріколь Банку Олександра Печерицина, підвищення мінімальної заробітної плати справить певний ефект на прискорення інфляції, а також відстежуватиметься центробанком упродовж майбутніх переглядів облікової ставки.

На думку головного менеджера з макроекономічного аналізу казначейства Райффайзен Банку Аваль Сергія Колодія, підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн є додатковим проінфляційним чинником і, відповідно, посилює аргументацію щодо збереження облікової ставки на незмінному 6-відсоткову рівні.

"Наступні етапи підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2021 року до 6 тис. грн і з 1 липня 2021 року - до 6,5 грн створюють значні проінфляційні очікування", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Україна отримала EUR1,5 млрд транш перехідного фінансування ЄС щодо Ukraine Facility – Мінфін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА