14:38 03.09.2020

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

3 хв читати
НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

Правління Національного банку України (НБУ) вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%, повідомляється на сайті центробанку в четвер.

"Правління НБУ ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних. Збереження м’якої монетарної політики підтримає економічне відновлення в умовах помірної інфляції та високої невизначеності щодо подальшого перебігу пандемії в Україні та світі", - йдеться у повідомленні центробанку.

Нацбанк зазначив, що в липні-серпні інфляція в країні була нижче цільового діапазону НБУ (4-6%), а динаміка базової інфляції - стриманою.

Уточнюється, що пожвавлення споживчого попиту, а також подорожчання палива та природного газу, яке відображає тенденції світових ринків, врівноважувалися сезонною корекцією цін на сирі продукти харчування.

Центробанк зазначив, що подальша динаміка інфляції залежатиме від темпів економічного відновлення, уточнивши, що показники імпорту, роздрібного товарообігу, витрат громадян на внутрішній туризм, нерухомість та автівки свідчать про подальше відновлення споживчого попиту, яке, за оцінками регулятора, триватиме й найближчими місяцями.

"М’яка монетарна політика Національного банку та фіскальні стимули уряду для економіки, зокрема зміна соціальних стандартів, підтримають цей тренд", - додається в повідомленні.

Зазначається також, що на показнику інфляції відіб'ється тренд підвищення цін на енергоресурси, який задаватиме поступове відновлення світової економіки після "коронакризи", і статистичний ефект низької бази порівняння, сформованої в останні місяці минулого року.

За оцінками НБУ, відповідні фактори створюють ґрунт для входження інфляції в цільовий діапазон (4-6%) до кінця 2020 року.

Відповідно до прес-релізу, основним припущенням правління НБУ, яким воно керувалося під час ухвалення рішення щодо облікової ставки, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Співпраця з Фондом є важливою не лише з точки зору фінансування дефіциту державного бюджету, а й підтримки з боку інших міжнародних партнерів та інвесторів", - зазначив Нацбанк, уточнивши, що отримані кошти будуть спрямовані на фінансування протиепідемічних заходів та інфраструктурні проекти для пожвавлення інвестиційної активності.

Як наголошується, ключовим ризиком для макрофінансової стабільності України залишається триваліший термін і поглиблення пандемії коронавірусу та посилення карантинних заходів.

"Збільшення рівня захворюваності на коронавірус в Україні упродовж останніх місяців не вплинуло на темпи відновлення економічної активності. Утім, нова хвиля COVID-19 може стримати споживчий попит і загальмувати пожвавлення в секторах, які орієнтовані на внутрішній ринок, насамперед сектор послуг", - пояснив регулятор.

Згідно з повідомленням, актуальними також залишаються ризики негативного впливу судових рішень на макрофінансову стабільність, ескалація військового конфлікту на сході країни або на її кордонах, збільшення волатильності світових цін на продукти харчування (зважаючи на глобальні зміни клімату та ризик посилення протекціонізму в світі).

"Зважаючи на зазначений баланс ризиків та стійкий тренд відновлення споживчого попиту правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%", - резюмував центробанк.

Регулятор також зазначив, що ставка на рівні 6% свідчить про стимулюючий характер монетарної політики і залишає простір для подальшого зниження процентних ставок в економіці.

Центробанк додав, що попередні зниження облікової ставки продовжують відображатися у динаміці ринкових ставок. Так, вартість державних залучень у національній валюті і ставки за гривневими депозитами вже перебувають на рекордно низьких рівнях.

Згідно з повідомленням, подальша монетарна політика центробанку залежатиме насамперед від динаміки поширення COVID-19.

"У поточній ситуації облікова ставка на рівні 6% спрямована на забезпечення балансу між досягненням помірної інфляції та стимулюванням економіки. Однак, якщо негативний вплив коронавірусу на внутрішній попит та ділову активність посилиться, НБУ буде готовий надати економіці додатковий імпульс для пожвавлення", - наголошується в релізі.

Зазначається також, що в разі посилення інфляційних ризиків у 2021 році центробанк може відреагувати на нього інструментами монетарної політики.

Як повідомлялося, НБУ з 31 січня 2020 року знизив облікову ставку з 13,5% до 11% річних, із 13 березня - до 10% річних, а з 24 квітня - до 8% річних. Після цього з 12 червня правління регулятора знизило показник ще на два процентних пункти - до 6% річних, а на засіданні 22 липня вирішило зберегти показник на рівні 6%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА