20:40 17.09.2020

Невиплата "Нафтогазом" премій за перемогу над "Газпромом" визначила карантинні обмеження зарплат - екс-директор НАК Вітренко

3 хв читати
Невиплата "Нафтогазом" премій за перемогу над "Газпромом" визначила карантинні обмеження зарплат - екс-директор НАК Вітренко

Введення карантинного обмеження на виплату зарплат у держкомпаніях в розмірі 10 мінзарплат стало одним із наслідків відмови НАК "Нафтогаз України" і його наглядової ради виконати умови трудових контрактів і виплатити премію за виграш у Стокгольмському арбітражі $ 2,9 млрд у "Газпрому", вважає екс-виконавчий директор НАК Юрій Вітренко - один із одержувачів цієї премії.

"Не хочу зловтішатися, але коли ви уряду говорили, що йдете назустріч їхнім політичним побажанням, не будете виплачувати чесно зароблені гроші і будете порушувати українське законодавство з виплати заробітної плати, ви не думали, що наступними будете ви?" - сказав Вітренко на організованій асоціацією ПАКУ в четвер дискусії.

Він додав, що це стосується всіх наглядових рад держкомпаній, який на той момент також проігнорували цю ситуацію і відмовилися проявити корпоративну солідарність, а також уряду реформаторів Олексія Гончарука з міністром економіки Тимофієм Миловановим, які писали листа про невиплату цієї премії через складну політичну ситуацію.

"Наглядові ради через постійні політичні компроміси замість того, щоб працювати чесно, прислухалися до уряду, і тепер опинилися в такій ситуації, коли уряд, розбещений таким взаєморозумінням з боку наглядових рад, каже: хлопці, так тепер ви зрозумієте нашу політичну ситуацію і будете працювати безкоштовно або за якісь малі гроші", - констатував Вітренко.

За його словами, навіть після введених карантинних обмежень на зарплати наглядові ради продовжують займати пасивну позицію, хоча повинні бути стовпами корпоративного управління і могли б, зокрема, оскаржити це обмеження в суді.

"Їх це влаштовує. Це підтверджує тезу, що більшість наглядових рад - це ширми", - вважає екс-виконавчий директор НАК "Нафтогаз України".

Глава регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Бретт Пеллмар наголосив, що дотримання трудового контракту - це фундаментальне питання, його порушення - це фундаментальний ризик для банківської системи, стратегічних держпідприємств і загалом макроекономічної стабільності, оскільки ставить під сумнів можливість залучення адекватних кандидатів у держсектор. "Це небезпечний прецедент", - зазначив Пеллмар, який очолює комітет з призначення особливо важливих для економіки підприємств.

Екс-глава ЄБРР в Україні Шевки Аджунер, глава наглядової ради "Укрзалізниці" і НЕК "Укренерго" додав, що скасування цього обмеження є умовою фінансування України з боку МВФ, ЄС та інших МФО.

Глава наглядової ради Укрексімбанку Оляна Гордієнко, відповідаючи Вітренко, повідомила, що "5-6 місяців писала і подавала заяви" про скасування цього обмеження.

Вона наголосила, що метою його запровадження було вичавити з держкомпаній незалежних членів наглядових рад. "Чи буде краще реформі і корпоративному управлінню, якщо ми все підемо. Це неконструктивна реакція", - заявила Гордієнко.

Вона зазначила, що введене обмеження шкодить навіть не стільки наглядовій раді, скільки менеджменту держкомпаній, оскільки за відсутності чітких термінів його дії складно утримати працівників.

Вітренко також визнав, що однією з метою такого обмеження могло бути видавлювання професійного менеджменту і незалежних членів наглядової ради з ПриватБанку в умовах конфлікту навколо нього.

Як повідомлялося, влада України в меморандумі МВФ за новою програмою stand-by by взяла зобов'язання скасувати зазначену рекомендацію до 1 липня поточного року, однак цього зроблено не було. Зокрема, президент України Володимир Зеленський відкликав відповідний законопроект з позачергової сесії Ради в кінці серпня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА