16:15 02.11.2020

Збереження облікової ставки у 6% 21 жовтня підтримали 9 із 10 членів комітету НБУ, один був за 5,75%

2 хв читати
Збереження облікової ставки у 6% 21 жовтня підтримали 9 із 10 членів комітету НБУ, один був за 5,75%

Збереження облікової ставки на рівні 6% на зборах 21 жовтня підтримали дев'ять із десяти членів комітету з монетарної політики Національного банку України (НБУ), незважаючи на суттєвий ступінь невизначеності та симетричний баланс інфляційних ризиків, повідомляється на сайті регулятора у понеділок.

Згідно з повідомленням, ще один член комітету висловився за необхідність зниження облікової ставки на 0,25 процентних пункти (п. п.) - до 5,75%, зважаючи на те, що погіршення епідемічної ситуації та можливе введення суворіших карантинних обмежень можуть негативно позначитися на доходах населення, а також суттєво стримати і "без того нерівномірне відновлення внутрішнього попиту та економічної активності".

Як зазначає прес-служба НБУ, дев'ять членів комітету вважають, що з урахуванням ймовірного посилення інфляційного тиску у 2021 році знижувати додатково облікову ставку недоцільно.

Вони також припустили, що зростання невизначеності в економіці та погіршення очікувань заважатимуть банкам активно знижувати процентні ставки за депозитами та кредитами.

"Інфляційні очікування домогосподарств на наступні 12 місяців наблизилися до рівня ставок за річними гривневими депозитами фізосіб. Це обмежує можливості банків знижувати вартість залучення ресурсів і призводить до погіршення строкової структури фондування, адже вкладники починають схилятися до більш коротких строкових депозитів або вкладів на вимогу", - вважають члени Комітету, які підтримали збереження облікової ставки.

Зазначається також, що, на думку декількох членів Комітету, останнім часом суттєво підвищилися суверенні ризики, зокрема, учасники ринку стурбовані можливою затримкою отримання Україною чергового траншу від МВФ, у зв'язку з чим зниження облікової ставки в реальному вираженні в зону від'ємних значень може посилити ризик відтоку капіталу з країни.

"За таких умов навіть суттєвому зниженню ставки Національним банком навряд чи вдасться переконати учасників ринку в тому, що в середньостроковій і довгостроковій перспективі облікова ставка залишатиметься низькою", - вважають вони.

Прес-служба додала, що, на думку членів Комітету, для подальшого зниження процентних ставок дуже важливі активізація співпраці з МВФ та іншими міжнародними партнерами, збереження помірної фіскальної політики, прогрес у питаннях реформування судової системи та правоохоронних органів і посилення захисту прав кредиторів, а також детінізація економіки.

Як повідомлялося, члени Комітету на зборах 21 жовтня ухвалили рішення про збереження облікової ставки на рівні 6% річних.

Прес-служба НБУ уточнила, що на засіданні були присутні всі члени КМП, зокрема глава НБУ Кирило Шевченко, перший заступник глави Катерина Рожкова, заступники: Юрій Гелетій, Ярослав Матузка, Дмитро Сологуб та Олексій Шабан, а також директори департаментів: Віталій Ваврищук (фінстабільності), Володимир Лепушинський (монетарної політики та економічного аналізу), Олексій Лупін (відкритих ринків) і Юрій Половньов (статистики та звітності).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА