16:03 10.11.2020

"Друк грошей" потрібен виключно для підтримки бізнесу в разі запровадження жорсткого локдауну на 2-4 тижні - Милованов

3 хв читати
"Друк грошей" потрібен виключно для підтримки бізнесу в разі запровадження жорсткого локдауну на 2-4 тижні - Милованов

"Друк грошей" потрібен виключно для короткострокової підтримки бізнесу в разі запровадження жорсткого локдауну на два-чотири тижні замість менш ефективного карантину вихідного дня, і такий крок збільшить інфляцію на 0,5%, повідомив екс-міністр економіки і почесний президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

"Коментар про фінансування за рахунок "друку грошей" стосується виключно ситуації з локдауном у найближчі два тижні. Уряд пропонує запровадити локдаун вихідного дня, тобто локдаун наполовину. Моя позиція - запровадити локдаун набагато жорсткіше, але на короткий час - на два-чотири тижні. Для того щоб збити швидкість поширення захворювання. Це критично", - сказав Милованов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Проте жорсткий локдаун, навіть на короткий період, завдасть збитків бізнесу, тому держава має покрити його втрати, додав він.

"З одного боку, нам треба, щоб люди перестали хворіти, з іншого, щоб вони не збанкрутіли. Як це можна зробити? Жорстко закрити бізнес і дати людям гроші за рахунок майбутнього. Це означає, що дефіцит бюджету треба збільшити. Але це все - лише два-чотири тижні. На жаль, ситуація така, що бюджетний дефіцит досить високий зараз, подобається це нам чи ні. Ніхто правди не говорить. Але в якійсь формі гроші треба буде "надрукувати", - пояснив свою позицію екс-міністр економіки.

Він додав, що Україна не може розраховувати на швидке отримання траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ), тому слід шукати інші канали фінансування, один із таких - резерви Національного банку.

"Ці канали можуть бути такі: резерви Нацбанку ("в лоб" не зробиш, але можна) або просто збільшити кількість грошей в економіці без того, щоб не спалювати резерви НБУ. Можна по максимуму витиснути гроші з державних підприємств, за податками, зменшувати видатки державного бюджету (хоча зменшувати видатки під час кризи - дуже погана ідея). Треба утримувати держборг, фінансувати видатки. Усі розуміють, що це складно. Тому краще, щоб локдаун був короткий, жорсткий, але з підтримкою для бізнесу на ці два-чотири тижні", - зазначив Тимофій Милованов.

"Тобто насправді йдеться не про "друк грошей", а про фінансування цих чотирьох тижнів локдауну", - наголосив він.

На думку президента КШЕ, емісія на постійній основі фінансування дефіциту держбюджету плачевно позначиться на економіці, проте для конкретних короткострокових потреб цей крок може бути виправданий.

"Емісія, в якійсь формі, відбувається постійно. Звісно, якщо її взяти за концепцію, за принцип і сказати, що ми фінансуватимемо дефіцит бюджету в 700 млрд (грн) запозичень через друк грошей - усе розвалиться, буде криза. Але якщо ми говоримо, що нам просто треба знайти гроші для фінансування короткого жорсткого локдауну, на мою думку, це буде виправданим", - зробив висновок Тимофій Милованов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА