20:00 11.11.2020

Один виробник має в України 10 офіційних та близько 100 нелегальних представників

3 хв читати
Один виробник має в України 10 офіційних та близько 100 нелегальних представників

В Україні у сфері автокомпонентів один виробник представлений десятьма офіційними дистриб’юторами і близько 100 нелегальними, зазначила генеральний директор асоціації імпортерів та дистриб'юторів автокомпонентів Вікторія Черкач під час прес-конференції "Споживачі сказали "так" фіскальному чеку і кешбеку: результати соцопитування українців 29 жовтня - 2 листопада".

Така значна кількість нелегалів на ринку автокомпонентів з одного боку дає можливість споживачу отримати більш-менш прийнятну ціну на товар, але з іншого боку споживач абсолютно не захищений і при купівлі товару йому доводиться покладатись лише на удачу та порядність продавця.

"За даними соцопитування групи "Рейтинг" 63% споживачів не готові купувати автокомпоненти без фіскального чеку та 73% не згодні з відміною фіскальних чеків. Наша галузь ще не фіскалізована і такі цифри є сигналом для влади, що потрібно в сфері автокомпонентів фіскалізацію запроваджувати, що легальний бізнес, як і споживач вимагають цього і просять належним чином захистити їх права", - зазначила Черкач.  

Генеральний директор Асоціації "Українські імпортери побутової електроніки" Софія Арасланова вважає, що в галузі, яку вона представляє, фіскалізація вже працює з 2017 року і результати достатньо помітні, але зупинятись не потрібно.  

"Ми бачимо запит споживача на інформацію та відповідальність продавця. Серед тих, хто має застосунок "Дія", або хоче його встановити, 68% не проти мати у застосунку "Споживач+" із електронними чеками, гарантіями на товар та списком продавців, що мають ідентифікацію як суб’єкти господарської діяльності та не приховують її при зверненні споживачів за поверненням/обміном/гарантійнім ремонтом товару. 62% опитаних споживачів, котрі не мають власної справи, підтримують ідею запровадження фіскального кешбеку, а от серед власників бізнесу таких тільки 42%. Водночас писати скаргу на невидачу фіскального чеку готові тільки 14% опитаних. Такі дані можуть свідчити про те, що фіскальний кешбек може мати превентивний ефект і стати інструментом підвищення відповідальності продавця перед споживачем. Тому у ризикових галузях торгівлі такий механізм повинен почати працювати вже з 1 січня 2021 року", - наголосила Арасланова.

Соціологічна група "Рейтинг"  провела опитування українців (29 жовтня - 2 листопада 2020р), згідно з яким переважна більшість споживачів не готова купувати товари групи ризику без отримання фіскального чеку (понад 60%). Особливо це стосується складних побутових приладів та електроніки, де тих, хто не готовий купувати їх без чеку понад 80%. Також більш ніж 70% не підтримують ініціативу відміни фіскальних чеків при покупці ризикових видів товарів. 48% опитаних переконані: гарантувати безпеку та якість при купівлі товарів та послуг в Україні повинен насамперед підприємець, який продає товар, чи надає послуги. 44% натомість вважають, що це мають бути державні органи з захисту прав споживачів. 53% вважають, що розширення кількості галузей, які мають обов’язково видавати фіскальні чеки призведе до наведення порядку в збиранні податків. 66% підтримують законотворчі ініціативи влади, що викорінюють схеми ухилення бізнесу від сплати податків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА