20:23 17.11.2020

"Енергоатом": Підключення ЗАЕС-2 очікується не пізніше 25 листопада, ЗАЕС-5 - 20 листопада

3 хв читати
"Енергоатом": Підключення ЗАЕС-2 очікується не пізніше 25 листопада, ЗАЕС-5 - 20 листопада

Енергоблок №2 Запорізької атомної станції (ЗАЕС) після ремонту повинен бути підключений не пізніше 25 листопада, а очікуваний термін підключення ЗАЕС-5 - 20 грудня, повідомила НАЕК "Енергоатом" на сайті у вівторок.

"Енергоблок №2 ЗАЕС готовий до набору параметрів і підключення до мережі і перебуває в очікуванні пускової наради за участю Держатомрегулювання, запланованого на 19 листопада. З огляду на це він може бути підключений до мережі не пізніше 25 листопада", - йдеться в повідомленні НАЕК.

Згідно з повідомленням, з огляду на визначені законодавством терміни експлуатації енергоблоків АЕС у понадпроектний період, очікуваний термін підключення ЗАЕС-5 - 20 грудня.

При цьому в "Енергоатомі" зазначили, що саме штучні обмеження виробництва е/е АЕС у квітні-серпні з боку Міністерства енергетики, яке переглянуло прогнозний баланс електроенергії на 2020 рік і скоротило обсяги товарної продукції "Енергоатому" з 80,6 млрд кВт-год до 73,7 млрд кВт-год, призвело до зміщення термінів ремонтної кампанії.

У повідомленні, зокрема, зазначається, що плановий ремонт ЗАЕС-2 через дії міністерства був відстрочений з червня на два місяці.

"Через введені Міненерго необґрунтовані обмеження блок при потужності 1000 МВт видавав тільки 580 МВт, потім на три тижні був виведений у резерв, а далі знову працював з обмеженням майже в 40%. В результаті було зміщено термін використання ядерного палива, і плановий ремонт довелося почати на два місяці пізніше", - роз'яснили в компанії, уточнивши, що в підсумку ремонт закінчився не на початку вересня, як планувалося, а в листопаді.

Аналогічна ситуація сталася і з обслуговуванням ЗАЕС-4 і ЗАЕС-5, йдеться в повідомленні.

В "Енергоатомі" наголосили, що рішення про скорочення виробництва е/е на АЕС "не враховувало ні технічних нормативів їх експлуатації, ні графіків планового ремонту".

"Недалекоглядні рішення міністерства цей графік зламали, що призвело до зміщення регламентних робіт на Запорізькій і Рівненській АЕС", - підкреслили в НАЕК.

Крім того, балансові обмеження виробництва атомної енергії, які з подавання Міненерго були підтримані Антикризовим штабом, призвели до щомісячних збитків НАЕК на рівні 1-1,5 млрд грн, зазначено в повідомленні "Енергоатому".

Результатом рішень Міненерго, на думку НАЕК, стало зростання виробництва е/е на теплових станціях, "які в періоди максимального штучного обмеження потужності АЕС перевищували, як правило, зазвичай найбільшу частку атомної генерації".

Водночас в НАЕК зазначили, що незважаючи на штучні перепони, компанія завжди виконувала і навіть перевиконувала встановлені міністерством норми виробництва е/е. Так, у листопаді при встановленій нормі в 6,085 млрд кВт-год виробленої АЕС за прогнозами складе 6,101 млрд кВт-год.

"Укотре наголошуємо неприпустимість прийняття некомпетентних рішень, надання викривленої і необ'єктивної інформації щодо ситуації в галузі та інформаційних атак на "Енергоатом", - резюмували в НАЕК, зазначивши, що такі дії можуть призвести до повного розбалансування енергосистеми і непередбачених наслідків.

Як повідомлялося, Міненерго цього ж дня обвинуватило НАЕК "Енергоатом" у зриві ремонтної кампанії 2020 року, що, на його думку, і призвело до зниження виробництва атомної електроенергії, а в наслідку до зростання ціни ресурсу на ринку.

За даними НАЕК на 17 листопада, на атомних станціях України в роботі 10 із 15 енергоблоків, енергоблоки №2, 5 ЗАЕС, енергоблок №3, 4 РАЕС і енергоблок №2 ХАЕС - перебувають у ремонті.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА