20:25 17.11.2020

Інтереси китайських інвесторів "Мотор Січі" у спорі з Україною представлятимуть WilmerHale, DLA Piper і Bird&Bird

3 хв читати
Інтереси китайських інвесторів "Мотор Січі" у спорі з Україною представлятимуть WilmerHale, DLA Piper і Bird&Bird

Міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper і Bird&Bird представлятимуть інтереси китайських інвесторів ПАТ "Мотор Січ", що є партнерами української групи DCH Олександра Ярославського з розвитку українського авіабудування, в інвестиційному спорі з метою стягнення з держави Україна збитку, який вони оцінюють у $3,5 млрд, йдеться в повідомленні DCH у вівторок.

Згідно з ним, радником з питань українського права в міжнародному арбітражі буде компанія Arzinger.

DCH нагадала, що 4 вересня цього року китайські інвестори направили Мін'юсту України повідомлення про інвестиційний спір (Notice of Investment Dispute). Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року.

Як повідомлялося, дочірня компанія Skyrizon китайської Beijing Xinwei Technology Group і DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського наприкінці жовтня подали оновлену спільну заявку до АМКУ на купівлю "Мотор Січі", що стала вже третьою з серпня цього року.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" вже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою з фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушувалося під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня.

Акції "Мотор Січ" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеній у липні 2017 року кримінальній справі.

"Досудове розслідування встановило, що з 2016 року до сьогодні невстановлені особи з числа нинішніх і колишніх посадовців і кінцевих власників бенефіціарів "Мотор Січі", діючи за попередньою змовою між собою з метою послаблення держави шляхом руйнування зазначеного підприємства (...), здійснили низку угод купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - зазначено у рішенні суду від 7 вересня 2017 року про арешт 41,00087% акцій, затвердженому за клопотанням СБУ.

Згідно з ним, до АМКУ на початку червня 2017 року надійшла заява від власника китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. і "Мотор Січі" про надання дозволу на концентрацію, згідно з якою цей громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володіє зазначеними 41,00087%.

У судовому рішенні також ішлося, що продавцем був громадянин України, який володів безпосередньо 15,83% акцій ПАТ, а також 17,3113% його акцій через Business House Helena і 15,7% через ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант".

Згідно зі звітністю "Мотор Січі", раніше його найбільшим акціонером-фізособою був почесний президент підприємства В'ячеслав Богуслаєв, який на той момент був народним депутатом. За даними системи розкриття інформації НКЦПФР, на кінець другого кварталу 2017 року єдиним акціонером із пакетом більше ніж 10% акцій була панамська Business House Helena - 17,3113%.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до понад 100 країн світу. Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 16,3% - до 4 млрд 728,9 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА