16:49 01.12.2020

Єврокомісія очікує остаточного рішення щодо лісу до кінця 2020 року - звіт ЄС

2 хв читати
Єврокомісія очікує остаточного рішення щодо лісу до кінця 2020 року - звіт ЄС

Єврокомісія очікує остаточного рішення у спорі між Україною та ЄС про тимчасову заборону експорту лісу-кругляку до кінця поточного року, випливає зі щорічного звіту ЄС про реалізацію асоціації в Україні.

Як зазначено в документі, оприлюдненому у вівторок у Брюсселі напередодні засідання Ради асоціації Україна-ЄС, яке відбудеться 8 грудня, занепокоєння у європейської сторони викликають також наміри України ввести критерій із локалізації в держзакупівлі, оскільки вони порушують принципи рівності та недискримінації.

Автори звіту також зазначають, що Україна ініціювала низку розслідувань щодо захисту торговельних інтересів, які "не завжди проводилися в суворій відповідності з критеріями та стандартами".

"Після багатьох років безперервного зростання, якому сприяла Поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі (DCFTA), створена Радою асоціації Україна-ЄС, двостороння торгівля за перші вісім місяців 2020 року порівняно з тим самим періодом 2019 року знизилася приблизно на 11%, причиною чого стала пандемія COVID-19. При цьому ЄС залишається найбільшим торговельним партнером України", - зазначено у звіті.

У документі зазначено, що під час засідання профільного підкомітету в жовтні, Міністерство охорони довкілля та природних ресурсів заявило про необхідність розділити функції управління ресурсами та контролю, зокрема, інспекцію із заготівлі деревини з одного боку, і контроль за її торгівлею - з іншого.

У документі також зазначено, що ухвалений у грудні 2019 року закон про врегулювання видобутку бурштину (зниження рентної ставки з 25% до 10% із 2022 року, при тимчасовій ставці до кінця 2020 року в 5%, а у 2021 році - 8%) не відповідає ні Директиві ЄС про оцінку впливу на довкілля, ні міжнародним зобов'язанням України у зв'язку з Конвенцією про оцінку впливу на довкілля у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Звіт також констатує, що реформа Державної екологічної інспекції не відбулася.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА