21:02 07.12.2020

Міненерго запропонує Кабміну знизити гарантійне забезпечення для участі в конкурсах на генеруючу потужність і спростити їх умови

2 хв читати
Міненерго запропонує Кабміну знизити гарантійне забезпечення для участі в конкурсах на генеруючу потужність і спростити їх умови

Міністерство енергетики запропонує уряду знизити розмір гарантійного забезпечення участі в конкурсі на будівництво генеруючої потужності й виконання заходів з управління попитом (будівництво нової та реконструкція діючої генпотужності, продовження термінів експлуатації енергоблоків АЕС), а також спростити умови участі в ньому.

"Найближчим часом винесемо зміни на затвердження уряду, а вже наступного року очікуємо проведення перших конкурсів", - зазначила перший заступник міністра енергетики Ольга Буславець, слова якої наведено в релізі міністерства в понеділок увечері.

Згідно з презентацією, наведеною в повідомленні, Міненерго пропонує знизити обсяг гарантійного забезпечення для участі в конкурсі, що становить 10 тисяч євро за 1 МВт потужності, заявленої учасником конкурсу, згідно з постановою Кабміну №677 від 10 липня 2019 року, до якої пропонуються зміни. При цьому рівень пропонованого зниження не розголошується.

Водночас інвесторам має бути надано додаткові гарантії включення до тарифу системного оператора надбавки для забезпечення своєчасної оплати розвитку генеруючих потужностей.

Згідно з пропозиціями Міненерго, переможця конкурсу визначатимуть за гнучкою бальною системою оцінки конкурсних пропозицій.

Пропонується також скоротити терміни проведення конкурсу і знизити вимоги до підготовки конкурсних пропозицій.

За розрахунками Міненерго, уряд може вже до кінця року затвердити запропоновані зміни, щоб не пізніше лютого наступного року підготувати й ухвалити розпорядження про проведення першого конкурсу на будівництво високоманевреної генерації. За оцінками міністерства, вони мають відбутися протягом 2021 року.

Як повідомлялося, наприкінці листопада перший заступник міністра енергетики Ольга Буславець зазначала, що міністерство готується подати на затвердження Кабінету Міністрів доопрацьований порядок проведення конкурсів на будівництво генеруючої потужності, що дасть змогу розблокувати в Україні процес спорудження нових сучасних потужностей із метою регулювання енергосистеми.

Як повідомила Буславець, нова генерація дозволить забезпечити стабільну роботу української енергосистеми, можливість ефективної інтеграції в неї відновлюваних джерел (ВДЕ), а також технічну синхронізацію об'єднаної енергосистеми України (ОЕС) з європейською ENTSO-E в рамках інтеграційного проекту.

Крім того, впровадження нових високоманеврових потужностей забезпечить роботу на максимальній потужності атомних електростанцій, які виробляють більше ніж половину електроенергії в Україні.

Згідно цільовим сценарієм проекту Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей НЕК "Укренерго", в Україні вже до кінця 2021 року необхідно ввести в експлуатацію щонайменше 2 ГВт високоманеврових потужностей (що дасть змогу ефективно інтегрувати в енергосистему об'єкти альтернативної генерації), а також щонайменше 0,5 ГВт систем акумулювання електроенергії - для підтримки і відновлення частоти за умови залучення ВДЕ до регулювання навантаження в мережі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА