14:16 10.12.2020

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

2 хв читати
НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

Правління Національного банку України (НБУ) вчетверте з червня цього року зберегло облікову ставку на рівні 6%.

Як повідомив центробанк у четвер на сайт, НБУ очікує входження інфляції, що збільшилася до 3,8% за підсумками листопада, в цільовий коридор 5% +/- 1 п.п. за підсумками року й подальшого зростання споживчих цін у наступні місяці.

Зазначається, що анонсовані урядом карантинні обмеження в січні 2021 року, за оцінками Нацбанку, несуттєво впливатимуть на економічну активність, споживчий попит і, відповідно, інфляцію.

Водночас НБУ зазначає, що збалансована монетарна й фіскальна політики сприятимуть не лише поверненню до економічного зростання, а і збереженню помірних темпів інфляції надалі.

"Фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів є критично важливим для здійснення запланованих бюджетних видатків. Без цієї підтримки фіскальний імпульс, необхідний для пожвавлення економіки, буде значно меншим, а відновлення - повільним", - наголошується в повідомленні.

Зазначається, що виконання Україною зобов'язань у рамках угод з міжнародними кредиторами розблокує наступні транші офіційного фінансування, що сприятиме зниженню вартості державних запозичень на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Нацбанк додав, що ключовим ризиком для макрофінансової стабільності залишається посилення пандемії коронавірусу й карантинних заходів із її подолання, що може призвести до погіршення споживчих настроїв і пригнічення внутрішнього попиту, яке гальмуватиме економічну активність та інфляцію.

Зазначається, що в разі реалізації негативного сценарію розвитку пандемії, яка стримуватиме споживчий попит і уповільнить економічне зростання загалом цілому, Національний банк зможе надати економіці додаткового монетарного імпульсу.

"Натомість реалізація негативного сценарію розвитку пандемії стримуватиме споживчий попит та уповільнить економічне зростання загалом. За таких умов інфляційний тиск буде слабшим, водночас Національний банк зможе надати економіці додатковий монетарний імпульс", - ідеться в релізі.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню правлінням Національного банку цього рішення, будуть оприлюднені 21 грудня 2020 року. Наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 21 січня 2021 року, нагадує регулятор.

Як повідомлялося, НБУ з 31 січня 2020 року знизив облікову ставку з 13,5% до 11% річних, з 13 березня - до 10% річних, а з 24 квітня - до 8% річних. Після цього з 12 червня правління регулятора знизило показник ще на 2 процентні пункти - до 6% річних, а на подальших трьох засіданнях у липні, вересні та жовтні зберегло його на цьому рівні.

Водночас наприкінці жовтня Нацбанк змінив прогнозну траєкторію облікової ставки й допустив її зростання до 7,5% до кінця 2021 року з подальшим зниженням до 6,5% до кінця 2022 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА