13:22 15.12.2020

ЧБТР планує виділити кредит "Метінвесту" до кінця року

3 хв читати
ЧБТР планує виділити кредит "Метінвесту" до кінця року

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) до кінця грудня планує підписати кредитну угоду з "Метінвестом", повідомив президент банку Дмитро Панкін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Стосовно "Галнафтогазу", ми готові надати гарантію і подали відповідну пропозицію Міжнародній фінансовій корпорації, іншому кредитору проекту", - сказав Панкін, коментуючи долю схвалених радою директорів банку в червні цього року проектів Україні.

Президент ЧБТР зазначив, що це нормальна ситуація, коли комерційне та фінансове закриття схвалених радою проектів може зайняти деякий час, особливо в разі складних угод, що потребують безлічі документів, а також оцінки та вдосконалення активів забезпечення проекту, страхування тощо.

Панкін нагадав, що за двома іншими проектами, схваленими в червні, - позиками Укргазбанку та Новопечерській школі - відповідні договори підписано відповідно до плану.

"Банк має досить велику кількість операцій в Україні на найближчі роки. За підтримки українського уряду ми працюємо над проектами, які мають вплив на розвиток у металургії, транспорті, агробізнесі та комерційній нерухомості", - наголосив президент ЧБТР.

Вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній "Метінвест" на початку липня уточнювала, що перебуває на фінальній стадії переговорів із ЧБТР щодо семирічної кредитної лінії на загальну суму EUR62 млн, схваленої радою директорів банку. Залучені кошти "Метінвест" використає для реалізації інвестпрограми та поповнення обігового капіталу.

Генеральний директор групи Юрій Риженков зазначав, що цей кредит позначить важливий етап в історії "Метінвесту", оскільки група вперше співпрацюватиме з міжнародною фінансовою організацією.

ЧБТР - міжнародна організація, що об'єднує 11 держав Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) зі штаб-квартирою в Салоніках (Греція). Частки Туреччини, РФ і Греції в капіталі становлять по 16,5%, Румунії - 14%, України та Болгарії - по 13,5%, Азербайджану - 5%, Албанії - 2%, Вірменії - 1%, Грузії і Молдови - по 0,5%. Банк сприяє економічному співробітництву, торгівлі та кооперації країн Чорноморського регіону.

ЧБТР має довгостроковий рейтинг "A-" від агентства Standard&Poor's та "A2" від агентства Moody's.

Від початку діяльності банку в Україні було реалізовано та реалізується 47 проектів на загальну суму EUR738,9 млн. Зокрема, проекти зосереджені в таких сферах, як: споживчий сектор, фінансові установи, промисловість, виробництво товарів масового споживання, комунальний сектор, телекомунікаційні послуги, енергетика, сировина та матеріали.

Згідно з річним звітом ЧБТР, за 2019 рік сума українських проектів у кредитному портфелі банку зросла з EUR60,3 млн до EUR164,6 млн, а їхня частка збільшилася з 4,4% до 8,9% за частки України в акціонерному капіталі в 13,5%.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою групою з добувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях. Основними акціонерами холдингу є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-Холдинг" (23,76%), що спільно управляють ним.

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) у середині червня цього року схвалила довгострокову корпоративну позику своєму давньому клієнтові АТ "Концерн "Галнафтогаз" $35 млн для фінансування капітальних витрат у 2020-2022 рр. і поповнення обігового капіталу. У документах зазначено, що IFC було запропоновано надати кредит на суму $70 млн, а загальна вартість проекту оцінюється в $135 млн.

Тижнем раніше подібний проект на таку саму суму в $35 млн для "Галнафтогазу" затвердив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), що є міноритарієм компанії.

Передбачається, що кошти будуть спрямовані на розширення програми "Галнафтогазу" з постачання аграріїв пальним і добривами удвічі (до 200 клієнтів), поліпшення логістичної інфраструктури, а також зростання та модернізацію семи нафтобаз і близько 100 АЗС, включно з установкою електричних зарядних станцій.

Холдинговою компанією "Галнафтогазу" є GNG Retail Public Limited, якій належить 90% акцій. Засновником і кінцевим бенефіціаром групи є Віталій Антонов, а міноритарним пакетом акцій GNG Retail Public Limited володіє ЄБРР.


Повністю інтерв'ю з президентом ЧБТР Дмитром Панкіним читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА