14:47 18.12.2020

"Нафтогаз" став власником "Надра Юзівська" - голова Держгеонадр

3 хв читати
"Нафтогаз" став власником "Надра Юзівська" - голова Держгеонадр

НАК "Нафтогаз України" стала повноцінним власником ТОВ "Надра Юзівська", що володіє спеціальним дозволом на Юзівську площу до 2063 року, повідомив голова Державної служби геології та надр Роман Опімах.

"Розпочалося розблокування реалізації угоди про розподіл вуглеводнів на Юзівській площі, яка перебувала в статусі найбільшої "сплячої" ліцензії десятиліття, площею понад 7,5 тис. км². Від сьогодні група НАК "Нафтогаз України" отримує право на входження до проекту у ролі повноцінного власника ТОВ "Надра Юзівська", яка є стороною-інвестором за угодою", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Опімах висловив упевненість, що розблокування та перезавантаження за цією УРП піде на користь державі.

Як повідомлялося, в січні 2013 року Shell і ТОВ "Надра Юзівська" підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на пошук, розвідку і видобуток вуглеводнів на Юзівській площі (Харківська і Донецька обл.). Наприкінці 2014-го в Shell заявили, що досягти бажаного прогресу в розвідці Юзівського родовища газу не вдалося через бойові дії на Донбасі, а у вересні 2015 року Shell остаточно вийшла з УРП.

У липні 2016 року нідерландська Yuzgaz стала переможцем конкурсу із залучення інвестора для реалізації УРП з видобутку вуглеводнів у межах Юзівської площі. У грудні 2018 року Кабінет Міністрів схвалив передачу 90% прав і обов'язків ТОВ "Надра Юзівська" в УРП щодо Юзівської площі на користь компанії Yuzgaz з інвестором-оператором проекту в особі словацької Nafta a.s.

У грудні 2019 року голова Державної служби геології та надр Роман Опімах повідомив, що словацька Nafta a.s., яка належить холдингу EPH Group, відмовилася від участі в проекті, але пізніше EPH розмістило повідомлення про збереження інтересу до розробки площі.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в жовтні 2020 року повідомив, що група готова розпочати буріння на Юзівській площі через півроку після підписання договору з Кабінетом Міністрів на її розробку.

За його словами, Юзівська площа цікава компанії для тестування концепції розробки газу щільних піщаників. При цьому наразі до роботи в "Укргазвидобування" залучені фахівці, які працювали в Shell і курирували цей проект.

АМКУ 13 грудня повідомив, що "Нафтогаз" купує понад 50% у статутному капіталі ТОВ "Надра Юзівська", і розпочав розгляд справи про концентрацію, у рамках якої "Нафтогаз" отримає можливість добувати вуглеводні на Юзівській площі.

Кабінет Міністрів України 16 грудня 2020 року погодив купівлю НАК "Нафтогаз України" 100% у ТОВ "Надра Юзівська" у НАК "Надра України" та її "дочки" - "Укрнаукагеоцентр".

Ціну частки в компанії, що має спеціальний дозвіл на Юзівську площу до 2063 року, буде визначено в результаті оцінки частки.

Перехід прав на 100%-ву частку у СК "Надра Юзівська" до "Нафтогазу" відбудеться після підписання акта приймання-передачі, але лише після отримання необхідного дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ), який уже розпочав розгляд справи про відповідну концентрацію.

"Нафтогаз" повинен буде здійснити оплату "Надра України" та "Укрнаукагеоцентру" протягом 15 днів з моменту переходу прав на частку в "Надра Юзівська".

Юзівська ділянка площею 7,886 тис. кв. км розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. За оцінками "Надра України", потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб. м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток у 10 млрд куб. м, оптимістичний - у 20 млрд куб. м.

Донедавна 99% у ТОВ "Надра Юзівська" належало державній НАК "Надра України", ще 1% - 100%-й "дочці" НАК "Надра України" в особі "Укрнаукагеоцентр".

"Надра Юзівська" має спеціальний дозвіл на Юзівську площу терміном на 50 років - до 6 березня 2063 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА