12:34 23.12.2020

Україна має відмовитися від продажу деревини на аукціонах, щоб уникнути зупинення переробників після зняття мораторію на експорт - думка

4 хв читати
Україна має відмовитися від продажу деревини на аукціонах, щоб уникнути зупинення переробників після зняття мораторію на експорт - думка

Українське законодавство про ринок необробленої деревини з урахуванням рішення арбітражної комісії про незаконність мораторію на її експорт має бути врегульовано якомога швидше для забезпечення сировиною вітчизняних деревопереробних підприємств, щоб уникнути їх зупинення, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" деревообробники.

"Рішення арбітражу про необхідність скасування мораторію на експорт необробленого лісу, принаймні експорту до країн ЄС, призведе до неадекватного зростання цін на лісосировину на внутрішньому ринку і до простоїв (аж до зупинення) діючих виробництв, вважає директор ТОВ "Українські лісопильні" Дмитро Боженюк.

За його словами, наразі в Україні не існує надлишку лісосировини - її повністю споживають внутрішні переробники, які відчувають гострий дефіцит ділової деревини.

"За короткий час дії мораторію в Україні стрімко активізувалася внутрішня переробка, відкрилася низка деревообробних підприємств: лісопилень, виробників фанери, ОSB, ДСП, створено тисячі робочих місць. Вітчизняні виробники відчувають гострий дефіцит ділової деревини, і навіть на ринку паливних дров (яких було достатньо) відчувається дефіцит, який тільки поглибиться у разі введення в експлуатацію нових інвестиційних проектів, що активно реалізуються в Україні", - зазначає Боженюк.

На думку керівника компанії, дефіцит уже зараз призводить до зростання цін на лісосировину на внутрішньому ринку і до простоїв діючих виробництв, а у разі зняття заборони на експорт навіть за сьогоднішніх завищених в Україні цін на деревину все одно знайдуться іноземні компанії, які будуть готові придбати певні обсяги для вивезення на експорт.

"І це тільки збільшить дефіцит деревини на внутрішньому ринку, а отже, призведе до зменшення виробництва продукції з високою доданою вартістю в Україні", - пояснює він.

Боженюк наголосив, що в ситуації, коли ось-ось відкриється експорт необробленої лісосировини, держава має не допустити його експорту, насамперед відмовившись від продажу сировини на електронних аукціонах із необмеженим доступом покупців.

"Зробити це можливо, зокрема, шляхом укладення прямих договорів між вітчизняними виробниками та державними лісгоспами, з їх автоматичною пролонгацією і можливістю коригування ціни залежно від ринкових обставин. За наявності таких договорів весь ресурс сировини буде законтрактовано вітчизняними переробниками, і, відповідно, поставити на експорт не буде чого", - зазначає він, посилаючись на аналогічний досвід країн ЄС, зокрема Польщу чи Румунію.

Боженюк також зауважив, що, з огляду на нові обставини, з метою зростання обсягу лісозаготівель має бути знято введені обмеження на обсяги рубок деревини в Україні.

Він додав, що визнання арбітражем законними обмежень на експорт 2005 року жодним чином не вплине позитивно на роботу деревопереробників, оскільки ці обмеження стосувалися тільки рідкісних і цінних порід, які не можна експортувати не тільки як сировину, а й як пиломатеріали.

На думку генерального директора ТОВ "Кроноспан" Наталії Покінської, рішення арбітражу про те, що Україна може і має право обмежувати експорт лісу за певних обставин має бути прописано в законодавстві України й врегульовано з міжнародним законодавством.

"Питання ефективного законодавчого регулювання ринку необробленої деревини справді назріло. Адже вже понад два роки немає жодного діючого нормативно-правового акта, який регулював би процедуру продажу деревини суб'єктам господарювання", - зазначила вона.

Покінська нагадала, що з 2019 року товариство, профільні асоціації та спільноти деревообробників обговорюють різні моделі регулювання, напрацювавши щонайменше чотири проекти законів, два з яких два місяці тому зареєстровані в парламенті.

"Однак досі немає збалансованого тексту законопроекту, який забезпечив би регулювання ринку на принципах пріоритетності розвитку власної глибокої переробки, невиснажливого використання лісових ресурсів, чесної конкуренції. До доробку такого законопроекту має бути залучено реальних учасників ринку", - наголосила директор компанії.

"Загалом ми поважаємо нашу угоду про асоціацію з ЄС, але таке настирливе наполягання на знятті мораторію показує, що Євросоюз рішуче зацікавлений у вивезенні української сировини і її переробці не в Україні. На жаль, українські чиновники та політики частіше дбають, як сподобатися закордонним партнерам, ніж про національні інтереси. зокрема формулювання проекту закону про ринок деревини, який просувається у Верховній Раді певною мірою є тому підтвердженням", - вважає Боженюк.

Законопроект №4197-1, зареєстрований у ВР 26 жовтня, передбачає, зокрема, продаж деревини виключно на аукціонах. Окрім того, згідно з формулюванням, учасниками ринку, крім переробників і покупців деревини для потреб, пов'язаних із виробництвом продукції з деревини, можуть бути "інші покупці".

Як повідомлялося, Арбітражна комісія з врегулювання спорів, створена відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, визнала незаконним мораторій України на експорт лісу.

"Отже, Україна має якомога швидше скасувати мораторій", - наголошується в повідомленні представництва ЄС в Україні.

У рішенні також зазначено, що мораторій на експорт деревини десяти певних порід, який було введено в 2005 році, може бути частково обґрунтований винятками в рамках захисту рослинного світу.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА