12:08 31.12.2020

НБУ в 2021 р. слід було б стримувати волатильність курсу гривні в межах 5% - Устенко

2 хв читати
НБУ в 2021 р. слід було б стримувати волатильність курсу гривні в межах 5% - Устенко

Радник президента України Олег Устенко вважає доцільним утримання волатильності курсу гривні Національним банком у 2021 році в межах 5% нинішнього показника, не відступаючи при цьому від політики інфляційного таргетування.

"Інфляційне таргетування залишається основним для НБУ, але був би непоганий розклад, якби НБУ ефективно користувався своїми золотовалютними резервами, щоб не повторювалися значні коливання курсу", - сказав Устенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"У моєму розумінні +/-5% - це допустимі коливання", - додав радник президента.

Він навів приклад коливання курсу упродовж 2020 року.

"Курс гривні міг відхилятися мало не до 22 грн/$, а потім підходити до позначки, близької до 29 грн/$", - зазначив Устенко, наголошуючи на необхідності прогнозованого курсу гривні.

"Я бачу ризики того, що гривня може опинитися під серйозним тиском на зміцнення вже в першій половині наступного року на тлі позитивної динаміки сировинних ринків", - пояснив радник президента.

"Як мінімум місяць спостерігається позитивна динаміка за сировинними ринками, на яких спеціалізується Україна. Це означає, що наші металурги й аграрії отримуватимуть більше виручки від реалізації продукції. Більший обсяг експортної виручки створить додаткову пропозицію валюти при фіксованому обсязі попиту", - додав він.

Водночас, вважає експерт, після потенційного зміцнення курс національної валюти в Україні в другій половині року може повернутися до девальвації.

"На тлі можливого зміцнення гривні покаже зростання імпорт. Тобто ринок гойднеться в інший бік. Щоб не було цього розгойдування, НБУ слід було б провадити грамотну політику. Спочатку стерилізувати ринок, викуповуючи валюту та поповнюючи резерви, а в другій половині року використати ці резерви на коливання у зворотний бік", - пояснив свою позицію Устенко.

Зростання економіки в 2021 році зумовить зростання інфляції, а це, у свою чергу, приведе центробанк до необхідності підвищувати облікову ставку, прогнозує експерт.

"Мене не здивує зростання інфляції на 1-2 процентні пункти. Таке зростання інфляції, з одного боку, очікуване, а з іншого боку, воно навряд чи дасть змогу утримувати облікову ставку на нинішньому низькому рівні. Я допускаю переміщення в обліковій ставці у бік збільшення, хоча, можливо, в першій половині року вона залишиться на поточному рівні", - зазначив він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА