15:44 05.01.2021

Зниження обсягів ПЛР-тестування на COVID-19 можна пояснити запуском тестів на антиген, на зниження захворюваності це не впливає - KSE

2 хв читати
Зниження обсягів ПЛР-тестування на COVID-19 можна пояснити запуском тестів на антиген, на зниження захворюваності це не впливає - KSE

Зниження обсягів ПЛР-тестування на COVID-19 можна пояснити запуском тестів на антиген, проте на рівень захворюваності зниження кількості тестів не впливає, вважають експерти Київської школи економіки (KSE).

Керівник ключових проектів KSE Юрій Ганиченко під час щотижневого брифінгу KSE, зокрема, звернув увагу, що наприкінці 2020 року було відзначено зниження кількості ПЛР-тестів.

"Це зниження частково пояснюється тим, що з середини грудня було прийнято новий підхід до тестування осіб, що підпадають під підозру на COVID-19, за результатами тесту на антиген було дозволено не дублювати ці результати ПЛР-тестом", - сказав він.

Водночас Ганиченко наголосив, що зниження кількості ПЛР-тестувань можна пояснити також тим, що "почали менше направляти на тестування", але наразі немає підтверджень впливу цього чинника.

При цьому він зазначив, що з 9 грудня кількість виявлених випадків перебуває "на своєрідному плато 10-12 тис. випадків".

"Ми можемо сказати, що з грудня не було значних змін у захворюваності, попри те, що виявлених випадків стало менше в офіційній статистиці", - сказав він.

У свою чергу керівник центру економіки охорони здоров'я KSE, екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк зазначив, що наразі "природу цього плато до кінця не вивчено".

"Дуже важливо уникати ілюзії того, що якісь індикатори і заходи на щось впливали. З листопада до січня вжиті заходи жили своїм життям, а статистика своїм. Причина цього - надзвичайно низьке виявлення і те, що ми надзвичайно мало тестуємо. Через нашу систему тестування ми бачимо лише малу частку реальності, вона стосується тільки дуже хворих людей", - сказав він.

Коментуючи доцільність запровадження карантину з 8 січня, Ковтонюк зазначив, що "карантин - це екстрений захід, дуже дивно планувати екстрений захід, рішення відкласти карантин здавалось дивним".

"Говорити, чи потрібен карантин зараз, дуже важко, тому що логіку такого рішення зрозуміти важко з точки зору контролю за пандемією, доки в Україні немає зростання захворюваності, а ми бачимо, що зростання немає", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА