18:59 19.01.2021

Створення прозорих і конкурентних енергоринків є основною умовою інтеграції України з European Green Deal - Вітренко

2 хв читати
Створення прозорих і конкурентних енергоринків є основною умовою інтеграції України з European Green Deal - Вітренко

Створення прозорих і конкурентних енергетичних ринків є основною умовою інтеграції України з Європейським "зеленим" курсом (European Green Deal), заявив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань упровадження Green Deal, повідомила прес-служба Міненерго.

"Головна умова долучення України до "зеленого" курсу: держава має забезпечити чесність основних учасників енергетичних ринків. Без конкурентних і прозорих ринків та без дієвих механізмів захисту вразливих споживачів ми не станемо частиною Європи", - наводяться слова Вітренка в повідомленні на сайті Міненерго.

За його словами, "зелений" курс - це світовий тренд, що набирає обертів, тому Україна не має права зволікати з його впровадженням. Інакше країна втратить конкурентоспроможність як економіка.

Водночас, зазначив Вітренко, "зелений" курс не лише відкриває перспективи для України, а і є постійною важкою роботою на всіх рівнях.

За його словами, Міненерго планує до лютого представити проект інтегрованого плану щодо боротьби зі змінами клімату й розвитку енергетики до 2030 року. Водночас триває робота з перегляду Енергетичної стратегії України-2030 з урахуванням викликів, які визначає Green Deal, ідеться в повідомленні.

Як зазначає прес-служба, в процесі реалізації "зеленого" курсу особлива увага приділятиметься розвитку "зеленої" енергетики й технологіям збереження енергії, зокрема водневій енергетиці, а також розвитку маневреності атомної генерації. Крім того, Міненерго акцентує увагу на розвитку енергоефективності, впровадженні сучасних технологій - розумних мереж, лічильників і мережі "Інтернет речей" (концепція мережі співзвучна з концепцією "Розумного дому" - ІФ).

У свою чергу прем'єр-міністр Денис Шмигаль, під головуванням якого відбувалося засідання міжвідомчої групи, у своєму Telegram-каналі написав, що уряд працює над ефективною реалізацією "зеленого" курсу в Україні.

"Сьогодні дали старт оновленій міжвідомчій групі з питань координації подолання наслідків зміни клімату (…) Її завданням є вироблення підходів і механізмів, які допоможуть усі ці ініціативи успішно реалізувати", - написав він.

За словами прем'єра, Україна розвиватиме відновлювані джерела енергії та альтернативні види палива, "а українці матимуть екологічний транспорт, чисте довкілля та значну економію на комунальних платежах".

Зі свого боку міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, слова якого наводить урядовий портал, під час засідання зазначив, що досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року, що є основною метою Green Deal, - також цілком реальна мета для України.

За словами міністра, в Україні вже впроваджується багато елементів стратегії Green Deal і програмних документів ЄС щодо циркулярної економіки та сільського господарства. Проводити подальший діалог із європейськими партнерами необхідно з урахуванням попередніх досягнень і виходячи з того, що Україна є союзником Європи в цьому питанні, вважає Петрашко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА