21:00 21.01.2021

"Свинарі України" просять переглянути квоти на імпорт свинини з ЄС під час перегляду умов ЗВТ у 2021 році

2 хв читати
"Свинарі України" просять переглянути квоти на імпорт свинини з ЄС під час перегляду умов ЗВТ у 2021 році

Асоціація "Свинарі України" (АСУ) просить торгового представника України - заступника міністра економіки Тараса Качку в переговорах з ЄС щодо перегляду квот у рамках угоди про зону вільної торгівлі (ЗСТ) не збільшувати або навіть зменшити квоту на безмитне ввезення свинини, що становить 20 тис. тонн на рік, оскільки за час дії ЗВТ поставки здійснювалися лише з ЄС в Україну.

"За п’ять років дії угоди поставки здійснювалися лише односторонньо: з ЄС до України. Експорт свинини та продукції свинарства з України в ЄС заборонено через африканську чуму свиней (АЧС), яку в Україні зареєстрували вперше в 2012 році", - йдеться у зверненні АСУ до Мінекономіки.

Згідно з даними асоціації, імпорт свинини в Україну в 2020 році збільшився на 17,1% - до 28,0 тис. тонн, 79,5% її було ввезено з ЄС. АСУ відзначає пожвавлення експорту свинини з країн ЄС у зв'язку із закриттям першого у світі за ємністю ринку Китаю для експортерів із Німеччини у зв'язку зі спалахом АЧС.

Асоціація вважає, що українські виробники працюють собі на збиток через надлишок свинини в країнах ЄС, де ціни в сусідніх із Німеччиною країнах знизилися в середньому на 20%, а також зростання собівартості української свинини на 25% за четвертий квартал 2020 року через дорожчання кормів.

За даними АСУ, експорт свинини в 2020 році з України збільшився на 22% - до 2,9 тис. тонн, але все одно на порядок поступається імпорту.

Згідно з аналізом ринку асоціацією, станом на 1 січня 2018 року найбільше поголів'я свиней було у ПрАТ "АПК-Інвест" (Донецька обл.) - 295 тис. голів, ТОВ "Нива Переяславщини" (Київська обл.) - 194 тис. голів, ТОВ "Даноша" (Івано-Франківська обл.) - 174,5 тис. голів і ТОВ "НВП Глобинський свинокомплекс" (Полтавська обл.) - 154,3 тис. голів.

Згідно з даними Держстату, станом на 1 січня 2021 року поголів'я свиней в Україні становило 5,84 млн, з яких в агропідприємствах - 3,62 млн голів, а в господарствах населення - 2,22 млн голів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА