17:56 02.02.2021

Запаси вугілля на складах ТЕС за листопад-січень знизилися майже вшестеро й залишаються критичними - "Укренерго"

2 хв читати
Запаси вугілля на складах ТЕС за листопад-січень знизилися майже вшестеро й залишаються критичними - "Укренерго"

Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій (ТЕС) за листопад 2020-го - січень 2021 року знизилися на 5,7% - до 436,8 тис. тонн, зокрема запаси газового вугілля знизилися в 7,3 разу - до 293 тис. тонн, антрацитового - в 2,6 разу, до 143,8 тис. тонн, повідомила НЕК "Укренерго" на своєму сайті у вівторок.

"Залишається критичною ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС", - ідеться в повідомленні.

У НЕК зазначили, що в останній тиждень січня запаси газового вугілля зросли на 0,5% (+1,4 тис. тонн), антрацитового - зменшилися на 12,2% (-19,9 тис. тонн). При цьому в компанії звернули увагу, що майже половина (48%) усіх запасів вугілля розташована на двох ТЕС - Луганській і Слов'янській (перебуває в ремонті з середини січня).

За розрахунками НЕК, у січні ТЕС виробили 4,1 млрд кВт-год, що на 6,6% менше за прогнозний баланс. Менше за прогноз виробила також ВДЕ-генерація: ВЕС - на 19,4% (загалом вироблено 394,7 млн кВт-год), СЕС - на 38%, виробивши 153,3 млн кВт-год.

Водночас виробництво е/е на АЕС збільшилося на 3,3% порівняно з прогнозним балансом - до 7,15 млрд кВт-год, на ГЕС - на 29%, до 612,6 млн кВт-год.

Обсяг споживання, за оперативними даними НЕК, у січні перевищив прогнозний показник на 2,3%, сягнувши 14,32 млрд кВт-год.

НЕК зазначає, що імпорт електроенергії в ОЕС України з Білорусі за останній тиждень січня становив 80,3 млн кВт-год. Отже, з урахуванням даних за три тижні січня, за розрахунками "Енергореформи", обсяг імпорту з Білорусі в січні становив близько 180 млн кВт-год, що дорівнює 1,2% місячного споживання електроенергії.

"Укренерго" також зазначило, що 1 лютого обсяг імпорту е/е з Білорусі становив близько 10 млн кВт-год, з РФ - 1 млн кВт-год.

Як повідомлялося, раніше цього дня глава парламентського комітету з питань енергетики і ЖКП Андрій Герус заявив, що Україна потребує імпорту електроенергії, оскільки вітчизняна генерація в умовах значного зниження температури в лютому не може забезпечити споживачів ресурсом на необхідному рівні через недостатні запаси вугілля на складах ТЕС, що становлять 44% мінімальних гарантованих запасів і 21% від торішнього показника.

ПАТ "Донбасенерго" у зв'язку з позаплановим ремонтом блоку №7 Слов'янської ТЕС, який триватиме до 65 днів, відмовилося від законтрактованих обсягів постачань вугілля вітчизняної марки "Г" на користь ПАТ "Центренерго", запланувавши до кінця січня направлення на його адресу щонайменше 25 тис. тонн палива.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА