16:34 05.02.2021

Україна виконає інвентаризацію земель у зоні відчуження

2 хв читати
Україна виконає інвентаризацію земель у зоні відчуження

Україна виконає інвентаризацію земель зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (Іванківський і Поліський райони Київської обл.), ідеться у розпорядженні Кабінету Міністрів №79-р від 20 січня 2021 року.

"Уповноважити Державне агентство з управління зоною відчуження (ДАЗВ) бути замовником робіт із розробки технічної документації з землеустрою щодо інвентаризації зазначених земель з урахуванням вимог державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою", - зазначається в тексті розпорядження.

Як раніше повідомило ДАЗВ, затвердження розпорядження №79-р забезпечить ефективне здійснення державного контролю за використанням і охороною земель на території зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення.

Завдяки виконанню робіт з інвентаризації буде визначено місця розташування об'єктів землеустрою, їхні межі та розміри й виявлено землі, які не використовуються або використовуються нераціонально. Також будуть встановлені кількісні та якісні характеристики земель, необхідні для ведення Державного земельного кадастру.

Крім того, інвентаризація дасть змогу чітко визначити зовнішні та внутрішні межі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

У грудні 2020 року ДАЗВ розробила Стратегію розвитку територій зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення, основним вектором якої є перехід від програми ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи до ефективного використання можливостей території зони відчуження.

Загальна спрямованість документа полягає в комплексному промисловому розвитку - і пов'язаному, і не пов'язаному з ядерною енергетикою.

Стратегія передбачає створення в зоні відчуження території спеціального промислового використання, створення можливостей для розміщення підприємств із переробки й утилізації всіх видів неядерних відходів, а також розміщення майданчика з будівництва ядерних малих модульних реакторів.

Окрім цього, документ передбачає розміщення на території зони відчуження об'єктів відновлюваної енергетики, зокрема водневої.

Ще одним із напрямів стратегії є використання накопиченого наукового потенціалу з поводження з радіоактивними відходами з розвитком наукового потенціалу загалом. Зокрема, на території зони планується створити міжнародний науково-дослідний хаб, у рамках якого буде сформовано базу даних для об'єктивної оцінки та прогнозу радіоекологічної та радіобіологічної ситуації в зоні.

Як повідомлялося, в грудні минулого року Vodafone на території зони відчуження розширив покриття високошвидкісним мобільним інтернетом 4G у діапазоні 900 Мгц (LTE900), що було обумовлене підготовкою до запуску пілотного проекту моніторингу пожежної безпеки.

Тимчасовим виконувачем обов'язків голови Державного агентства України з управління зоною відчуження розпорядженням Кабінету Міністрів №54-р від 27 січня 2021 року призначено Андрія Пляцка.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА