12:53 09.02.2021

СБУ знову побувала на "ArcelorMittal Кривий Ріг", оглядала гірничо-збагачувальне виробництво

4 хв читати
СБУ знову побувала на "ArcelorMittal Кривий Ріг", оглядала гірничо-збагачувальне виробництво

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) 8 лютого знову побували на ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (АМКР, Дніпропетровська обл.) із перевіркою гірничо-збагачувального виробництва, повідомляється в прес-релізі комбінату.

"У "ArcelorMittal Кривий Ріг", схоже, розпочинається новий сезон слідчих дій СБУ. Вчора, 8 лютого, співробітники Служби безпеки України повернулися на підприємство для перевірки гірничо-збагачувального виробництва. Як законослухняний та відповідальний бізнес "ArcelorMittal Кривий Ріг" завжди активно співпрацює з усіма правоохоронними органами, впродовж останніх двох років - особливо тісно", - констатують у прес-релізі.

При цьому наголошується, що раніше СБУ вже інспектувала об'єкти сталеплавильного, агломераційного, коксохімічного виробництв, знайомилася з документацією підприємства. Цього разу візит правоохоронців запланований у гірський департамент підприємства через нібито ухиляння від сплати податків і заниження рентних платежів у 2015-2019 роках.

"Сьогодні представники СБУ планують продовжити слідчі дії та зробити огляд території кар'єрів підприємства з відбором зразків сировини. Компанія категорично відкидає необґрунтовані звинувачення, вважаючи справу неправомірною, а підхід регуляторів до бізнесу - очевидно вибірковим", - наголошується в заяві компанії.

Нагадується також, що восени 2020 року СБУ вже здійснила на підприємстві слідчі дії на підставі рішення Шевченківського районного суду м. Києва, пов'язані з податковими платежами.

"Нагадаємо історію питання. Ще у 2019 році Офіс великих платників податків здійснив планову перевірку підприємства щодо дотримання податкового законодавства за попередні 4 роки. Важливо, що результати такої перевірки були оголошені ще до її закінчення. Після перевірки контролюючий орган збільшив податкові зобов'язання "ArcelorMittal Кривий Ріг" на 7,9 млрд грн. Одне з найбільших донарахувань " ArcelorMittal Кривий Ріг" отримав відносно рентної плати за користування надрами. Висновок податкових інспекторів ґрунтувався на нібито неправильному визначенні підприємством об'єкта рентної плати", - пояснюється в прес-релізі.

Компанія скористалася законною підставою оскаржити отримані рішення в Державну податкову службу України. Після неупередженого розгляду скарги донараховані зобов'язання було частково скасовано. Рішення Державної податкової служби ґрунтувалося на усталеній судовій практиці щодо таких донарахувань.

Суди різних інстанцій неодноразово зазначали, що об'єктом рентної плати є мінеральна сировина - залізна руда. Таку методику розрахунку рентної плати АМКР вважає обґрунтованою. Аналогічні перевірки нерідко закінчувалися в суді на користь бізнесу і зі значними втратами для держбюджету через компенсації судових витрат на розгляд таких справ. Так, відповідні рішення були винесені на користь основних промислових підприємств Кривого Рогу.

"Наголошуємо, що факт скасування частини донарахувань з податкової перевірки в установленому законом порядку не може розглядатися як злочин. Навпаки, адміністративне оскарження є важливою гарантією прав і законних інтересів бізнесу", - уточнюють у компанії.

Частину нескасованих донарахувань АМКР оскаржить у суді. Судовий процес ще триває. Оскільки такі податкові зобов'язання є неузгодженими, підприємство не може бути притягнуто до відповідальності за нібито ухилення від їх сплати за ст. 212 Кримінального кодексу України. Такі дії правоохоронних органів прямо порушують принципи оподаткування в Україні, зокрема презумпцію правомірності дій платника податків, зазначено в повідомленні.

Прес-служба зазначає, що в грудні 2020 року в Україні скасовано карантинний мораторій на перевірки бізнесу. Очікувано, що окрім слідчих дій, які почастішали у компаніях, зростуть й позапланові перевірки контролюючих органів. Після безпрецедентного 2020 року, забезпечивши сплату податків і зборів повним обсягом, стабільну роботу і збереження власного персоналу, великий український бізнес ризикує увійти в нову зону "турбулентності", створену держорганами влади, вважають на підприємстві.

"Ми вбачаємо у цьому підтвердження того, що обіцяне покращення інвестиційного клімату так і не відбулося. "ArcelorMittal Кривий Ріг" продовжує стежити за розвитком подій та готовий інформувати ЗМІ про тиск на найбільшого іноземного інвестора, який не слабшає та нарощується щорічно", - резюмується в заяві.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема арматури й катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн за стартової ціни 10 млрд грн, після чого меткомбінат було перейменовано в "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА