12:58 24.02.2021

Правоохоронці розпочали повернення в держвласність нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" - джерело

3 хв читати
Правоохоронці розпочали повернення в держвласність нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" - джерело

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Служба безпеки України (СБУ) розпочали в середу процедуру повернення в державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" (СЗН), повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" джерела в правоохоронних органах.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) 19 лютого впровадила санкції проти 19 юридичних і восьми фізичних осіб, зокрема народного депутата України від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука та його дружини, телеведучої Оксани Марченко, а також кількох громадян РФ.

Того самого дня РНБО доручила Кабінету Міністрів вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини СЗН, що проходить через територію України. Деякі ЗМІ називали Медведучка одним із бенефіціарів СЗН, проте партія "Опозиційна платформа - За життя" заявила, що депутат і члени його сім'ї не мали й не мають стосунку до нафтопродуктопроводу.

Українська ділянка СЗН належить "ПрикарпатЗахідтрансу" (Рівне). "ПрикарпатЗахідтранс" експлуатує ділянку СЗН протяжністю близько 1,1 тис. км, призначену для прокачування дизельного пального з РФ і Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема в Угорщину. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн за рік.

До 2016 року "ПрикарпатЗахідтранс" було структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". В лютому 2016 року "Транснафта" продала "ПрикарпатЗахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG. У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс".

Нині ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс" із статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить "Нафтобітумному заводу" (51%), International Trading Partners (48%) і Анатолію Шеферу (1%).

У лютому 2021 року СБУ повідомила, що спільно з НАБУ задокументувала протиправні дії експерта, який сприяв виведенню з державної власності стратегічного об'єкта нафтогазової інфраструктури. У НАБУ уточнили, що підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, і це стало підставою для ухвалення в серпні 2017 року Господарським судом Рівненської області рішення про відмову у визнанні права власності на зазначений об'єкт за державою.

"Відповідний магістральний трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний і Вищий господарський суди у 2014-2015 роках рішення підтвердили", - зазначають у НАБУ.

Водночас через висновки експерта у 2015 році Госпсуд Рівненської області рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, той самий суд рішенням, в основі якого був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП", визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" за ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс".

У 2019 році виручка "ПрикарпатЗахідтранс" становила 253,9 млн грн, в 2018 - 319,5 млн грн, у 2017 році - 262 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА