21:22 19.03.2021

Україна впроваджує максимальні санкції проти 19 компаній-надрокористувачів зі справи "Голден Деррік"

3 хв читати
Україна впроваджує максимальні санкції проти 19 компаній-надрокористувачів зі справи "Голден Деррік"

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) впроваджує санкції щодо 19 компаній, які проходять у справі компанії "Голден Деррік" (пізніше перейменована в "Іст Юроуп Петролеум"), яку пов'язують з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким, і арешту дозволів яких на користування надрами з минулого року безрезультатно добивається в судах Офіс генпрокурора.

"Що стосується цих 19 компаній - застосовано максимальний вид санкцій, які може застосувати наша країна, застосувати Рада національної безпеки і оборони нашої країни", - заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу у п'ятницю після засідання.

Йдеться про Ново-Диканську площу (ТОВ "Гео Коннект"), Попаснянсько-Самарську (ТОВ "Еджейн Макро"), Північно-Перещепинську (ТОВ "Глобал Гео Інвест"), Ольшанську (ТОВ "Транс Сет Гео"), Південно-Свистунківську (ТОВ "Еко Газ Альянс"), Південно-Зіньківську (ТОВ "Епівал Енерджи"), Бірківсько-Юхновську (ТОВ "Гео Пост"), Фльорівсько-Ювілейну (ТОВ "Юноліт Ойл"), Руновщинську (ТОВ "Профі Нафт"), Боярсько-Чапаївську (ТОВ "Гео Таргент"), Дружинінську (ТОВ "Надра Прайд"), Гулаківську (ТОВ "Бест Гео Тех"), Зуївську (ТОВ "Гео Стенс"), Бутівсько-Миргородську (ТОВ "Надра Вест Груп"), Лютенсько-Будищанську (ТОВ "Гео Форс Ойл"), Північно-Федіровську (ТОВ "Бест Оіл Компані"), Майорівську (ТОВ "Надрапростір"), Давидівсько-Лелюхівську (ТОВ "Гео Вертикаль") і Клюшниківську (ТОВ "Інфо Гео Тренд").

"Голден Деррік" отримав ці дозволи на розвідку та видобуток нафти й газу в 2012-2013 роках поза конкурсом, тому що третина його капіталу належала державній НАК "Надра України". Однак, як заявила на той момент народний депутат Ольга Бєлькова з покликанням на Держгеонадра, НАК наприкінці 2018 року продала за 12 млн грн 33% у цих 19 родовищах загальною площею в 2 тис. кв. км без аукціону. "Надра України" пояснили свої дії тим, що ця частка не надавала держкомпанії реальної можливості впливати на госпдіяльність товариства та ухвалення управлінських рішень.

Згідно з базою судових рішень, Держбюро розслідувань порушило кримінальне провадження за заявою ГО "Національний інтерес України" про розтрату держмайна в період 2010-2019 років посадовими особами НАК "Надра України" за попередньою змовою з невстановленими особами в особливо великих розмірах, що полягала в незаконному відчуженні частки в "Іст Юроуп Петролеум" на користь ТОВ "Авант Трейд Лімітед".

Потім на початку жовтня 2019 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань у цій справі були внесені відомості про те, що посадові особи Держгеонадр, "Надра України" та низки комерційних структур шляхом зловживання службовим становищем вчинили заволодіння державними активами у нафтовидобувній галузі.

Нарешті на початку травня 2020 року до реєстру додали відомості про те, що посадові особи Держгеонадр, "Надра України" та інші створили злочинну організацію та беруть участь у ній з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів на території України, які полягають у незаконному заволодінні державними активами у нафтовидобувній галузі шляхом безпідставного отримання підконтрольними юридичними особами спецдозволів на користування надрами.

Однак спочатку Печерський районний суд Києва, а потім Київський апеляційний суд відмовив в арешті цих спецдозволів.

Деякі ЗМІ пов'язували ці активи з бізнесменом Павлом Фуксом, проте він неодноразово заперечував свою участь у них. "Я цю компанію ("Іст Юроуп Петролеум" - ІФ) не купував ніколи, в жодному році. Це брехня і плітки. Я цікавився цією компанією, досі дивлюся на її активи, вивчаю її ліцензії, але ніколи не купував", - сказав він в інтерв'ю виданню "Економічна правда" в лютому 2019 року, допустивши придбання низки ліцензій.

У січні 2021 року Фукс повідомив в інтерв'ю "Радіо НВ", що остаточно відмовився від можливої ​​участі в цих активах. "Довго перевіряли їх, дивилися. Це - greenfield, дуже ризикований. Там порожня земля. Потрібні дуже дешеві гроші, щоб ризикувати. У мене є де розміщувати гроші вигідніше", - пояснив бізнесмен.

У держреєстрі бенефіціаром низки цих компаній зазначений їхній керівник Віталій Лупето з Олександрії з часткою 60%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА