20:06 06.04.2021

ОАСК визнав протиправним отримання АМКУ даних розслідування НАБУ у справі про порушення конкуренції АЗС групи "Приват"

3 хв читати
ОАСК визнав протиправним отримання АМКУ даних розслідування НАБУ у справі про порушення конкуренції АЗС групи "Приват"

Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) за позовом АТ "Укрнафта", 50+1 акція якого належить НАК "Нафтогаз", визнав протиправними дії Антимонопольного комітету України (АМКУ) з використання у справі про порушення конкурентного законодавства на ринку світлих нафтопродуктів даних досудового розслідування в кримінальному провадженні Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

"Визнати протиправними дії АМКУ з отримання, використання і поширення під час розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції від вересня 2016 року матеріалів досудового розслідування в кримінальному провадженні НАБУ, а також зобов'язати АМКУ утриматися від їх використання і поширення", - йдеться в рішенні суду в Єдиному держреєстрі.

Суд зазначає, що у своєму позові ПАТ "Укрнафта", що є відповідачем у справі АМКУ разом з іншими 174 суб'єктами господарювання групи "Приват", наполягає на незаконності отримання комітетом від НАБУ інформації (зокрема протоколів обшуків, копій господарських договорів, електронних носіїв, штатного розпису), що становить таємницю досудового розслідування, а також незаконності її використання і поширення серед необмеженої кількості осіб і, як наслідок, порушення прав та інтересів компанії.

Такі дії АМКУ призвели до негативних попередніх висновків стосовно діяльності "Укрнафти", яких він не дійшов би без отриманої від НАБУ інформації та документів, стверджує позивач.

АМКУ, зі свого боку, заперечує порушення законодавства під час проведення розслідування.

Виходячи з матеріалів справи, у 2018 році ОАСК відмовляв у відкритті провадження за аналогічним позовом "Укрнафти", аргументуючи це тим, що воно не підлягає розгляду в адміністративному суді. Це рішення компанія оскаржила в апеляційній інстанції. Пізніше ОАСК частково задовольнив позов "Укрнафти", а апеляційний суд відмовив АМКУ в задоволенні апеляції. Постановою Верховного Суду від 12 листопада 2020 року ці рішення судів було скасовано, а справу направлено на новий розгляд.

АМКУ 30 березня 2021 року наклав штраф на компанії-операторів мережі АЗС, що входять до групи "Приват" (проект "Авіас"), на 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти.

Зокрема, штраф накладено на ТОВ "ВТФ "Авіас", ТОВ "Торговий дім "Авіас", ТОВ "Пром Гарант Плюс", ТОВ "Альянс еволюшн", ПАТ "Укртатнафта" та 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ "Укрнафта").

Як уточнив АМКУ, в рамках розпочатої у 2016 році справи встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками й паливними картками "Авіас". У цьому проекті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами в усіх регіонах України, займаючи 25-відсоткову частку від усіх АЗС країни.

Комітет визначив, що проект "Авіас" є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової та торговельної поведінки учасників.

Крім того, АМКУ виявив значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги, а також встановив, що фізичні особи, які обіймали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну та працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проекту.

"Сьогодні ми підсумовуємо результат колосальної роботи й багаторічного судового протистояння Антимонопольного комітету з учасниками змови на українському ринку пального. Попри складні обставини та величезний спротив з боку відповідачів ми завершили розслідування і прийняли рішення", - заявила після засідання голова комітету Ольга Піщанська.

АМКУ розпочав розгляд справи про можливе здійснення мережами низки АЗС порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних погоджених дій наприкінці 2016 року.

Наприкінці 2018 року екс-глава комітету Юрій Терентьєв скаржився на затягування розгляду цієї справи відповідачами через суди. Зокрема, оспорювалася законність дій комітету щодо збору доказів і цього розслідування.

Станом на 2021 рік "Авіас" на своєму сайті зазначає, що до його партнерської мережі входять 1,542 тис. станцій. Станції партнерської мережі працюють під брендами "Авіас", "Укрнафта", ANP, ZNP, Sentosa Oil, "Юкон", Rubix.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА