13:34 12.04.2021

Оператори ГРМ у I кв.-2021 встановили антирекорд із несанкціонованого відбору газу в ОГТСУ - 1,1 млрд куб. м

2 хв читати
Оператори ГРМ у I кв.-2021 встановили антирекорд із несанкціонованого відбору газу в ОГТСУ - 1,1 млрд куб. м

Оператори газорозподільних мереж (ГРМ) у січні-березні 2021 року несанкціоновано відібрали з системи магістральних газопроводів для власних виробничо-технологічних витрат майже 1,1 млрд куб. м газу, що втричі більше, ніж за весь 2020 рік, повідомляється в прес-релізі ТОВ "Оператор ГТС України" в понеділок.

"Наразі динаміка відборів є найвищою за всю історію незалежного Оператора ГТС України", − зазначили в ОГТСУ.

За інформацією компанії, в січні облгази відібрали з ГТС 38 млн куб. м газу, в лютому - 380 млн куб. м, у березні - 675 млн куб. м.

"Немає жодного логічного пояснення, яке могло б з технічної точки зору пояснити, чому втрати в розподільних мережах облгазів зросли майже в 20 разів за останні місяці опалювального сезону", − наголошується в прес-релізі.

За словами генерального директора ОГТСУ Сергія Макогона, які наведено в прес-релізі, нині загальна заборгованість облгазів перед компанією перевищує 10 млрд грн, з яких 6,5 млрд грн - це нарахування до сплати і 3,5 млрд грн - прострочена заборгованість.

"Для порівняння: чистий прибуток Оператора ГТС України в 2020 році становив 20,4 млрд грн. Тобто половину прибутку, який отримав ОГТСУ від міжнародних операцій та транзиту, наразі "вимивають" у вигляді несанкціонованих відборів облгази, що негативно позначається на ліквідності компанії", − уточнив Макогон.

Згідно із законодавством, облгази мають самостійно врегульовувати небаланси й закуповувати газ для своїх виробничо-технологічних витрат.

Відповідно до постанови НКРЕКП №235 від 17 лютого 2021 року, учасники ринку природного газу отримали на період лютого-березня 2021 року відстрочення платежів за негативні небаланси до 90 днів. Раніше цей період становив до 20 днів.

"Ситуація з відборами цього опалювального сезону продемонструвала три очевидні речі. По-перше, сьогодні на державному рівні не існує дієвого механізму, який би зобов'язував облгази своєчасно розраховуватися за послуги балансування та зупиняв практику відборів газу з ГТС. По-друге, відсутність прозорих механізмів контролю призводить до мільярдних боргів перед ОГТСУ, а також ситуацій, коли втрати газу в мережах облгазів вищі, аніж споживання газу населенням, як сталося минулого місяця. По-третє, доки не буде ухвалено закону про розподільчі рахунки (№3800), в облгазів не буде стимулу врегульовувати свої негативні небаланси", − резюмував голова ОГТСУ.

Проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціоновані відбори газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року. Це призвело до накопичення безнадійної заборгованості у попереднього оператора ГТС в особі АТ "Укртрансгаз" у розмірі понад 44 млрд грн за період з 2015 до 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА