17:53 29.04.2021

Основною метою реформи корпоративного управління є зростання ефективності держпідприємств - радник президента Устенко

2 хв читати
Основною метою реформи корпоративного управління є зростання ефективності держпідприємств - радник президента Устенко

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко зазначає, що підвищення ефективності державних підприємств є головною метою реформи корпоративного управління в Україні.

"На жаль, дискусія щодо реформи корпоративного управління в Україні часто спрощується і зводиться або до заробітних плат, або до імен, або до складу членів наглядової ради. Це не лише неправильно, а й згубно з точки зору розвитку компаній. Корпоративне управління - це насамперед про ефективність діяльності компаній. Всі інші питання другорядні", - сказав Устенко, прокоментувавши ситуацію навколо реформи корпоративного управління державних підприємств.

Радник президента зазначив, що одним із найважливіших показників ефективності будь-якої компанії є її фінансові результати.

"Зрозуміло, що збитки - це завжди болісно для акціонерів компанії, включаючи державу, як акціонера. Тому відбір до наглядових рад державних компаній має бути не лише прозорим, а й формалізованим з точки зору чітко визначених критеріїв. Але - абсолютно точно - на чолі цих критеріїв не може бути наявність певного громадянства або інші схожі критерії. Досвід та освіта - важливі, але це вже давно не ті параметри, які є лише у якоїсь групи фахівців", - переконаний Устенко.

Він додав, що поки що недоцільно відмовлятися від наглядових рад, впровадивши пряме управління Кабміну. "Можливості розширення обов'язків Кабміну обмежені, а наглядові ради - та ще й за такі гроші - можна змусити показувати чудеса ефективності. Саме тому Кабінет Міністрів зобов'язаний робити вольові кроки та відповідати за ухвалення рішень наглядової ради", - сказав радник глави держави.

Він наголосив, що державні гіганти, які належать українським платникам податків, зобов'язані не лише досягати поставлених перед ними показників ефективності, а й займати проактивну позицію в розвитку компаній. "Це умова ефективного розвитку і "Укрзалізниці", і НАК "Нафтогаз", і "Енергоатому", і багатьох інших природних монополій", - сказав Устенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА