19:38 29.04.2021

Ефективність ВІНК на базі "Центренерго" багато в чому залежатиме від включення в неї шахт "Добропіллявугілля" - глава "ДТЕК Енерго"

2 хв читати
Ефективність ВІНК на базі "Центренерго" багато в чому залежатиме від включення в неї шахт "Добропіллявугілля" - глава "ДТЕК Енерго"

Ефективність роботи вертикально-інтегрованої компанії (ВІНК) на базі ПАТ "Центренерго" багато в чому залежатиме від включення в неї шахт "Добропіллявугілля" як найбільш ефективних з тих, що перебувають у держвласності, вважає генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв.

"На сьогодні це найкращі шахти держсектора за всіма показниками, зокрема, через собівартість, яка в 3-10 разів менше продуктивності і навантаження на очисний вибій. Якщо туди будуть включені шахти "Добропіллявугілля", то для "Центренерго" це буде великий економічний плюс", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Також Салєєв зазначив, що створення (ВІНК) на базі "Центренерго" із залученням низки державних шахт - це правильне і економічно доцільне рішення.

"З точки зору стабільності енергосистеми і виробництва вугілля створення такої ВІНК на базі "Центренерго" - здорове і правильне рішення. Це плюс і для генерації, оскільки є прогнозовані поставки вугілля зі зрозумілою економікою - кращою, ніж імпортна альтернатива. Для вугільників це стабільний канал збуту видобутого вугілля і бачення перспектив", - сказав Салєєв.

Він зазначив, що створення цієї ВІНК "особливо ніяк не стосується ДТЕК Енерго": "Це буде просто інший учасник ринку. Ми за системних гравців на ринку".

Як повідомлялося, наприкінці березня Міністерство енергетики завершило внутрішній аудит ефективності державних вугледобувних підприємств, проведений на виконання розпорядження Кабінету міністрів №1215-р від 5 жовтня 2020 року про об'єднання ПАТ "Центренерго" з перспективними держшахтами.

Відповідним наказом Міненерго, зокрема, доручено керівникам вугільних підприємств і шахт на підставі звіту впровадити аудиторські рекомендації і усунути виявлені порушення та недоліки.

Крім того, керівники шахт повинні прискорити розробку техніко-економічних обґрунтувань (ТЕО) доцільності подальшої експлуатації гірничих підприємств, визнаних за результатами аудиту неперспективними.

Фонд держмайна (ФДМ) розраховує здійснити приватизацію такої ВІНК до кінця 2021 року або на початку наступного.

 

Повний текст інтерв'ю з Ільдаром Салєєвим незабаром буде опубліковано на головній сторінці веб-сайту агентства "Інтерфакс-Україна"

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА