14:18 14.05.2021

Кабмін встановив граничні рівні торговельної надбавки АЗС під час продажу дизпалива і бензину

3 хв читати
Кабмін встановив граничні рівні торговельної надбавки АЗС під час продажу дизпалива і бензину

Кабінет Міністрів України на засіданні в п'ятницю встановив на період дії карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива - не вище ніж 7 грн/літр і бензину - не вище ніж 5 грн/літр, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відповідне обмеження для мереж автозаправних станцій (АЗС) внесено до урядової "карантинної" постанови №1236 від 9 грудня 2020 року.

"Впровадження урядом граничних торговельних надбавок на паливо - це вимушений і тимчасовий захід на період карантину. Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на паливо в роздрібних мережах", - навела слова глави Мінекономіки Ігоря Петрашка прес-служба.

"Уряд за здорову і прозору конкуренцію на ринку палива. Але водночас уряд має захистити простих споживачів, які і так постраждали від вимушеного карантину. Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальним і введе прозорий механізм ціноутворення", - додав Петрашко.

Як повідомлялося, згідно з розробленим Міністерством економіки оприлюдненим проектом постанови, середня вартість ДП (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm), що передбачає митні платежі (акцизний податок та ПДВ), має розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць/декаду.

Здійснювати розрахунки пропонується зобов'язати НАК "Нафтогаз України", яка буде їх надавати Мінекономіки не пізніше ніж 3 числа кожного місяця, а міністерство - публікуватиме середні ціни одного літра ДП і бензину до 5 числа кожного місяця.

У міністерстві пояснили, що впровадження тимчасового державного регулювання цін на продаж через мережі АЗС бензинів А-92, А-95 і ДП шляхом встановлення граничної торговельної надбавки необхідне задля запобігання зловживанням суб'єктами господарювання та доступності для населення цієї продукції.

Як повідомлялося, на початку травня Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову №450 від 29 березня 2021 року, якою бензини марок А-92 і А-95, а також ДП внесені до переліку соціально значущих товарів. Документ впроваджує декларування зростання роздрібних цін на бензин і дизпаливо понад 1%.

КМУ і більшість великих мереж АЗС країни 2 квітня поточного року підписали меморандум про створення добросовісної конкуренції на ринку нафтопродуктів, а також про задоволення потреб споживачів на період карантинних обмежень.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", представники влади перед підписанням документа вели активні переговори з великими мережами АЗС, наполегливо пропонуючи їм знизити ціни на нафтопродукти, які зросли в останні місяці. Зокрема, щодо бензину А-95 їм рекомендували встановити ціну до 30 грн за літр. У результаті після підписання документа мережі скинули ціну на бензини на 0,2-1 грн/літр.

Водночас у період травневих свят роздрібні ціни на бензини вже відіграли це зниження. Кабмін 11 травня постановою №450 від 29 березня 2021 року впровадив декларування зростання роздрібних цін на бензин і дизпаливо понад 1%. Згідно з документом, бензини марок А-92 і А-95, а також ДП внесені до переліку соціально значущих товарів.

За даними консалтингової групи "А-95", середні роздрібні ціни на бензини в Україні в період з 30 квітня до 12 травня збільшилися на 0,55-0,7 грн/літр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА