17:49 18.05.2021

Україна ухвалила ключовий закон для впровадження земельної реформи - міністр Лещенко

2 хв читати
Україна ухвалила ключовий закон для впровадження земельної реформи - міністр Лещенко

Ухвалений Верховною Радою законопроект №2195 принципово змінює порядок продажу та передання в користування земельних ділянок державної та комунальної власності та є реальним проривом з точки зору доступності, прозорості, відкритості й сервісу в земельних відносинах, заявив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

"Сьогодні нарешті ми перетнули фінішну пряму в ухваленні ключових революційних законів, які необхідні для впровадження земельної реформи. Законопроект №2195 прийнято. Віднині у земельних відносинах пануватимуть доступність, прозорість і відкритість", - зазначив глава Мінагрополітики, слова якого наводить прес-служба в повідомленні на сайті відомства у вівторок.

Міністр уточнив, що ключовим чинником законопроекту є диджиталізація і автоматизація галузі. Документ зобов'язує організаторів проводити торги в електронній торговій системі, унеможливлює будь-які незаконні контакти між його організаторами й учасниками, дозволяє громадськості контролювати перебіг електронних аукціонів у режимі онлайн, а також збільшує розмір гарантійних внесків для учасників торгів.

За даними відомства, площа земельних ділянок державної або комунальної власності, що виставляються на електронні торги, не перевищуватиме 20 га.

Серед переваг земельних аукціонів Мінагрополітики назвало неможливість незаконного виведення земель із держвласності, оскільки завдяки електронним аукціонам усі зможуть бачити, з ким держава або місцева влада укладають угоди про продаж і оренду земель.

За даними міністерства, після набуття чинності законопроектом завершаться аукціони застарілого формату, коли учасники мають бути присутніми на торгах фізично. Інформація про такі аукціони малодоступна, тому їх проводять без реальної конкуренції, а виграють "свої люди".

Відомство уточнило, що участь у торгах зможе взяти кожен, хто має комп'ютер і доступ до інтернету. За даними міністерства, переможцями торгів визнаватимуться ті, хто запропонує найвищу ціну за лот, у результаті чого підвищиться ефективність аукціонів і зростуть надходження до державного та місцевого бюджетів.

Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №2195 про внесення змін до Земельного кодексу України та закону "Про оренду землі" щодо продажу на електронних аукціонах земельних ділянок, що перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них.

За законопроект на пленарному засіданні у вівторок проголосували 272 народні депутати за мінімально необхідних 226 голосів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА