15:48 25.05.2021

Мінагрополітики внесе законопроект про детінізацію земельних ділянок із "внутрішнього офшору" до відкриття ринку землі - міністр Лещенко

2 хв читати
Мінагрополітики внесе законопроект про детінізацію земельних ділянок із "внутрішнього офшору" до відкриття ринку землі - міністр Лещенко

Міністерство аграрної політики та продовольства має намір внести до запуску ринку землі на розгляд парламенту законопроект про детінізацію "білих плям" - земельних ділянок, на яких вирощується сільгосппродукція для продажу за готівкові кошти, але з неї не сплачуються податки, повідомив глава відомства Роман Лещенко агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він уточнив, що цей комплексний законопроект вносить зміни до Податкового кодексу України в частині оподаткування земельних ділянок у "внутрішньому офшорі" (сумарна площа яких, за даними Мінагрополітики та Державної податкової служби, може становити 8-9 млн га), для них буде впроваджено поняття мінімального податкового зобов'язання.

"Незалежно від того, хто працює на цій землі, організаційно-правова форма не має значення. Значення має те, що кожен гектар української землі має бути врахований, і він повинен оподатковуватися за мінімальним податковим зобов'язанням, оскільки така детінізація "внутрішнього офшору" передбачає мільярди додаткових відрахувань до місцевого бюджету", - зазначив міністр.

За його даними, законопроект розробляється, оскільки до Мінагрополітики, Держгеокадастру та Податкової служби звертаються громади з проханням надати їм реальний фінансовий інструмент обліку й оподаткування для збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

"Ми хочемо, щоб у нас були рівні умови щодо земельного оподаткування, і ми покроково рухатимемося до них, зокрема через вищеописані механізми", - наголосив Лещенко.

Він уточнив, що в майбутньому в підзаконних актах буде прописано контрольно-наглядові повноваження громад, які дозволять їм припиняти діяльність суб'єктів господарювання, що працюють без документів, і боротися із самозахопленнями землі. Міністр відзначив мотивованість громад до таких дій, оскільки збільшення частки тіньової землі та кількості самозахоплень безпосередньо знижує отримувані ними податкові відрахування.

Як повідомлялося, у травні 2021 року міністр Лещенко оцінив площу земель сільгосппризначення, що перебувають у "внутрішньому офшорі", у 8-9 млн га.

"Це коли ці землі обробляються, на них вирощується сільгосппродукція, проте місцеві громади нічого не отримують до свого бюджету, тим паче - нічого не отримує державний бюджет", - зазначив він.

Міністр уточнив, що вирощена у "внутрішніх офшорах" сільгосппродукція шляхом маніпуляцій із податковим кредитом реалізовувалася і експортувалася за кордон із відшкодуванням ПДВ через компанії-"одноденки". При цьому отримана виручка залишалася на офшорних рахунках у всьому світі. Внаслідок цього країна зазнавала втрат чотири рази - від недоїмок на етапі оподаткування землі, від недоотримання ПДВ від її реалізації, унаслідок відшкодування державою фіктивного ПДВ, від недоотримання валютної виручки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА