18:12 31.05.2021

Україна в 2021 році почне відновлювати меліоративні системи - міністр Лещенко

2 хв читати
Україна в 2021 році почне відновлювати меліоративні системи - міністр Лещенко

Відновлення меліоративної галузі стає національним проектом до 2024 року, у 2021 році Міністерство аграрної політики та продовольства запускає пілотний проект із відновлення зрошувальних систем в Одеській, Херсонській, Миколаївській і Запорізькій областях, повідомив глава відомства Роман Лещенко у Facebook у понеділок.

"Ми будемо відбудовувати і розширювати меліоративні системи із залученням приватного і державного капіталу. Це проекти, де кошти вкладаються не просто в інфраструктуру. Вони матимуть швидкий і відчутний ефект, оскільки одразу формують додану вартість, збільшують врожай, кількість робочих місць і повертають деградовані землі в сільськогосподарський обіг", - написав він.

Міністр нагадав, що уряд постановою №539 від 24 травня 2021 року передав Мінагрополітики управління українськими меліоративними системами. Цю функцію виконуватиме Державне агентство меліорації та рибного господарства (колишнє Держагентство рибного господарства України), що входить до структури міністерства.

"Одне зі стратегічних завдань міністерства - відродити та інтегрувати повноцінну меліорацію в аграрну політику країни. Наша ціль поруч із земельною реформою синхронізувати реалізацію реформ у галузі меліорації з презентацією дорожньої карти та всього пакету відповідних законодавчих актів. Зокрема, закон про об’єднання водокористувачів вже готовий до першого читання", - пояснив Лещенко.

Як повідомлялося, у квітні комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував ухвалити за основу законопроект №5202, який створить умови для утримання водокористувачами меліоративної інфраструктури та сприятиме залученню інвестицій у зрошення сільськогосподарських земель.

За даними Мінекономіки, законопроект №5202 передбачає вироблення правової бази для створення та діяльності організацій водокористувачів (ОВК), передання їм функцій управління частиною об'єктів меліоративної інфраструктури нижчого рівня, створення механізмів будівництва меліоративної інфраструктури (і в межах ОВК, і поза ними) та інвестування в неї.

Відомство уточнило, що реалізація положень законопроекту забезпечить ефективне виконання гідротехнічної меліорації на ділянках сільгосппризначення, збільшить площі, на яких застосовується гідротехнічна меліорація, зменшить собівартість поливу земельних ділянок і видатки держави на адміністрування системи меліорації.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, в Україні постійного зрошення потребують 18,7 млн га орних земель, періодичного - 4,8 млн га, і ця кількість з урахуванням зміни клімату тільки збільшуватиметься. Станом на 1990 рік, гідротехнічна меліорація здійснювалася на 22,9 млн га землі, у 2016 році - на 477 тис. га, у 2017 році - 497 тис. га, у 2018 році - 511 тис. га, у 2019 році - 532 тис. га, у 2020 році - 551 тис. га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА